Tid för sanning?

Har vi tid med sanningen? Den frågan är kanske den som avgör hur världen ser ut i framtiden.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Snart är det påsk och vi möter Pontius Pilatus fråga om vad som är sanning. Faktum är att sanningen sitter ganska trångt till i vår värld. Och det gäller inte bara i de auktoritära regimer där yttrandefriheten pressas tillbaka steg för steg.
    Även i våra demokratier har sanningen det svårt emellanåt. Skälet är att sanningen tar tid, medan lögnen är snabbfotad. I de sociala mediernas tid är detta ett större problem än tidigare.

Julbelysning
Det mest kända exemplet i vår är troligen ”nyheten” om julbelysningen i Hestra utanför Gislaved. Det var hösten 2016 som Sveriges radio i Jönköping rapporterade att julbelysningen skulle försvinna, eftersom trafikverket menade att lyktstolparna inte höll för tyngden.
    Plötsligt började nyheten få en enorm internationell spridning på sociala medier. Men inte riktigt i originalversion. Nu var orsaken inte längre bräckliga lyktstolpar utan att svenska staten inte ville stöta sig med muslimer som inte firade jul.

Pengar på kontot
Ändringen spårades till Makedonien där en 25-åring livnärde sig på att sprida falska nyheter. Han var engagerad i en så kallad trollfabrik, en organisation som medvetet sprider felaktigheter.
   Varje gång någon klickade på 25-åringens text trillade det in pengar på hans bankkonto. Pengarna kom från annonsörer som syntes på sidorna. Framför allt kom klicken från USA.
    – Det har blivit mitt jobb att tänka ut vad folk i USA vill läsa. Islam, muslimer – sådant klickar alla på, sade han till Sveriges radio som lyckades spåra honom. Och julbelysningen var han mest lönsamma påhitt. Den gav honom motsvarande en månadslön per dag under en period.

Små steg
Inför varje val i USA eller Europa diskuteras numera risken för manipulation från trollfabriker, med eller utan stöd av olika länders ledningar. Den stora frågan är om vi har tid med sanningen.
    I så fall kan vi avstå från att klicka på tvivelaktiga nyheter på sociala medier. Vi kan lägga tid på att undersöka olika påståenden och anmäla de osanna. Och vi kan betala journalister och forskare för att ta fram sanningen även när den är komplicerad.
    I bibeln är sanningen vital, och det är allas uppgift att hävda den. Det vi gör i vardagen kan verka som små steg, men när många tar små steg blir det en mäktig rörelse.

Av Sven-Erik Falk, kommunikatör, Skara stift