Foto: shutterstock.com

Tänd ett ljus var som helst i Sverige – eller världen

Årets allhelgonahelg stundar och Svenska kyrkans församlingar erbjuder i år många alternativ för att kunna hedra de avlidnas minne. Bland annat gör Svenska kyrkan det möjligt att tända ett digitalt ljus på en kyrkogård varsomhelst i Sverige eller världen.

På Svenska kyrkans sajt bönewebben tänds under allhelgonahelgen varje år tusentals ljus till minne av avlidna nära och kära. Nu utökas funktionen med möjligheten att placera ut ljuset på en särskild kyrkogård, eller på en annan valfri plats, i Sverige eller någon annanstans i världen.  

Ljuset lyser tillsammans med andra ljus som via bönewebben tänts på samma plats. På översiktskartor går det att se hur ljusen lyser upp kyrkogårdar, städer och länder. 

- Vi tror att många har minnen kopplade till en viss plats och kartfunktionen gör det möjligt att koppla ihop fina minnen till platsen – nära eller långt borta. Genom att tända och dela våra digitala ljus med varandra kan vi känna samhörighet, samtidigt som vi tillsammans lyser upp i mörkret, säger Liselotte Rogberg, som arbetar med webbutveckling i Svenska kyrkan.

- Vår förhoppning är också att den nya möjligheten i år till viss del kan kompensera för de besök på kyrkogårdar som måste ställas in på grund av covid och folkhälsomyndighetens rekommendationer.

De ljus som tänds på kartan visas inte direkt, utan måste först gå igenom en moderering. Böner och ljus modereras och publiceras flera gånger varje dag under allhelgonahelgen

Tänd ett ljus på bönewebbens karta under allhelgonahelgen