Lyssna

30 år med Svenska Kyrkans Unga

I år är det 30 år sedan Svenska Kyrkans Unga bildades av främst Ansgarsförbundet och Kyrkans ungdom. Ungdomsorganisationen engagerar idag många ungdomar och arbetar än i dag med frågor som var viktiga när organisationen bildades – men på ett annat sätt.

Tiden var kommen

Även om Svenska Kyrkans Unga funnits i 30 år är kyrkan inte en ny plats för barn och unga. Barn och unga har alltid varit en del av kyrkan ända sedan kyrkans början, men på olika sätt i olika tider

-När jag tänker på bildandet av Svenska Kyrkans Unga tänker jag på ett citat från Victor Hugo: ”Ingenting är starkare än en idé vars tid är kommen”, säger Billy Joelsson. 

Billy Joelsson arbetar som församlingspedagog i Töreboda pastorat. För 30 år sedan var han med när Svenska Kyrkans Unga bildades av Ansgarsförbundet och Kyrkans ungdom. Två organisationer som var lika, men ändå olika.

-Skara stift hamnade i centrum i blivandet. Det berodde bland annat på att det i Skara stift i praktiken inte var så stor skillnad mellan Ansgars och Kyrkans ungdom. I övriga Sverige hade de lite olika inriktning så därför blev det naturligt att tidigt samarbeta mellan Ansgars och Kyrkans ungdom i Skara stift, säger Billy Joelsson.

När organisationerna tillsammans skapade Svenska Kyrkans Unga var tanken att de skulle berika varandra. 
-I mänskliga verksamheter blir 1+1 alltid mer än 2 och man såg snabbt att det blev ett mervärde av att göra något tillsammans, snarare än var för sig, säger Billy Joelsson. Man skulle ta tillvara det bästa ur organisationerna och så blev det, fortsätter han.

En organisation som finns där barn och unga finns

Verksamheten för barn och unga sker i vardagen ute i lokalavdelningarna. Distriktet arrangerar läger och arrangemang som exempelvis Gnistan och Vårskriket men också utbildningar för ordföranden i demokrati.

Verksamheten blomstrar men samtidigt har medlemstalet gått ner under de trettio åren. Det finns olika skäl till det men ett skäl är att man ändrat på förutsättningarna för att vara medlem.

-Förut kunde du vara medlem i alla åldrar, men nu kan du bara vara vanlig medlem om du är under 30. Dock kan du vara stödmedlem om du är över 30, säger Axel Lindgren som är ordförande i distriktsstyrelsen i Skara stift.

 

Stort engagemang

Inför Svenska Kyrkans Ungas 30-årsjubileum görs en genomgång av gamla protokoll som finns i arkivet på Stiftskansliet i Skara. Samtidigt skannas protokoll som ännu inte finns tillgängliga digitalt.

-Det är fantastiskt att gå tillbaka och läsa gamla protokoll. Bland annat har vi sett att det till det konstituerande mötet 1993 i samband med bildandet finns en två sidor lång kommentar, säger Lisa Gerenmark som är stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga i Skara stift och som går igenom protokollen tillsammans med ungdomar i Svenska Kyrkans Unga.

Har fått frågan

De som är engagerade i Svenska kyrkans Unga i Skara distrikt består idag av ungdomar från olika lokalavdelningar i stiftet. De har blivit engagerade i Svenska Kyrkans Unga på olika sätt. Men gemensamt för många är att de har blivit sedda och tillfrågade. 

-Jag började gå till kyrkan och andra bjöd med mig att vara med, säger Philip Broström som är med i Skara lokalavdelning. 
-Jag blev meddragen av en kompis i barnkören. Under konfirmandtiden döptes jag och sedan var jag fast, säger Cecilia Frisk från Falköping.

Vidare har andra sett deras engagemang och det har lett till att de kunnat ta steg som gjort dem mer aktiva i Svenska Kyrkans Unga och hittat sin plats, både i lokalavdelningen och i distriktet. 
-När jag följt med har jag sedan hittat mitt sammanhang, säger Marcus Kjellberg, Tibro-Ransberg. 
-Man blir en del av något större och behöver inte bara lita till sig själv, säger Axel Lindgren från Undenäs-Forsviks lokalavdelning.

Barn och ungas naturliga plats i Svenska kyrkan

På många sätt driver organisationen samma frågor idag som vid bildandet, nämligen barn och ungas plats i kyrkan. En fråga som ständigt är aktuell, men som lyfts på olika sätt genom åren.

-Det har alltid varit en stark drivkraft och är fortfarande att arbeta för barn och ungas plats i kyrkan och i den demokratiska processen, säger Thea Westermark, Floby, som är ny vice ordförande i distriktsstyrelsen. 
-Ett sätt att idag värna om barns plats i beslut som fattas är att hålla utbildningar och påverka på annat sätt, som exempelvis med debattartiklar, fortsätter hon.

Målet att vara en trygg organisation för barn och unga i kyrkan har varit samma genom alla år.

-Det ska finnas trygghet för alla, oavsett vem man är ska man känna sig trygg, säger Marcus Kjellberg,

Genom åren har barnen fått ett större utrymme i gudstjänster och i det demokratiska rummet i Svenska kyrkan. Gudstjänsterna är mer flexibla idag och det går att göra barn delaktiga i alla moment i gudstjänsten.

-Barnen ska inte användas som pynt utan ska vara delaktiga på riktigt. Det är vi bättre på nu än för 30 år sedan även om vi fortfarande har mycket att utveckla, säger Billy Joelsson. Vi är inte framme i utan vi lever i en process. Vi är kyrka här och nu med uppdrag att möta både vuxna och barn, fortsätter han.

 

 

Demokratifokus

Fler år innan barnkonventionen blev svensk lag år beslutade Kyrkomötet att barnkonsekvensanalys ska göras inför alla beslut i kyrkoråd och kyrkofullmäktige. Det är något som varit möjligt tack vare Svenska Kyrkans Ungas uthålliga arbete med att inkludera barn och unga i demokratiska processer i Svenska kyrkan.

Demokrati fortsätter att vara ett viktigt fokusområde för Svenska Kyrkans Unga. Varje år arrangeras De Ungas Kyrkomöte. Varje distrikt i Svenska Kyrkans Unga får då skicka fem representanter, som får ge motionssvar på några av de motioner som behandlas i Kyrkomötet. Senast var Viggo Isberg från Skara en av dem som åkte till De Ungas Kyrkomöte.

-Under De Ungas Kyrkomöte används en metod som kallas konsensusmetoden, som går ut på att alla ska komma överens. Det görs med hjälp av indikatorkort som visar vad man tycker i en fråga så leder presidiet diskussionen i en riktning mot konsensus, säger Viggo Isberg.

För en bättre värld

Från det tidigare förbunden finns en tradition att vilja verka för en bättre värld på olika sätt och det har Svenska Kyrkans Unga förvaltat. Miljöfrågor som drevs då var oftast begränsade till biologiska frågor men klimatfrågan idag är mer en global angelägenhet.

-Idag är det självklarhet att man arbetar med klimat, hållbarhet och solidaritetsfrågor. Det finns många förebilder i hur man verka för hållbarhet ur olika perspektiv, Martin Lönnebo var en person som gett ord och metoder för att driva frågor som handlar om hållbarhet och klimat, säger Billy Joelsson

Ett arbete som engagerar

Lisa Gerenmark, som i sin vardag stöttar Svenska Kyrkans Unga trivs med sitt arbete
-Jag får jobba med engagerade ungdomar som vill något med kyrkan och med samhället. Det finns inget bättre, säger hon.

Lise Sögaard, stiftsadjunkt för barn och unga arbetar också nära Svenska Kyrkans Unga och sammanfattar sin upplevelse med några korta men stora ord.
-Det jag upplever när jag arbetar med dessa ungdomar är livs levande gudsbevis.

Svenska Kyrkans Unga och framtiden

Även om mycket har hänt med barn och ungas plats i kyrkan har Svenska Kyrkans Unga en viktig roll även i framtiden.

-Vi vill fortsätta att inkludera och göra barn och unga delaktiga i Svenska kyrkans beslut på olika sätt. Exempelvis genom att arbeta för att få barn och unga inte bara ska bli mer delaktiga i SKU, utan även mer delaktiga i sitt församlingsråd, säger Axel Lindgren.

Billy Joelsson tror att Svenska Kyrkans Unga även i framtiden kommer arbeta med viktiga frågor inom kyrkan.
-När det gäller kriser, rasism, AI och annat så ska Svenska Kyrkans Unga fortsätta att stå upp för människovärdet, säger han. 
-Vi säger ofta What Would Jesus Do. Men vi borde också fråga oss What Would Jesus Vote och What Would Jesus Fight for - både nu och i framtiden.