Sitt ner!

Nu är det sommar, semester och stress. Om detta finns bara en sak att säga: Sitt ner.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Den svenska sommaren är numera närmast mytologisk. Och liksom alla stora myter är den strikt ritualiserad. Vi måste ju bara hinna med små grodorna, ett par bad, lite allsång och mord i Midsomer.
    Och så lyssna på Almedalsveckan och avsluta med kräftorna. Dessemellan är det förstås mygg, släktbesök, solande och Sommarland.
    Men vi fixar det. Med mobiler och plattor surfar vi oss fram mellan hamnarna och grunden i almanackan. Och när vi ändå är uppkopplade kan vi läsa lite e-post och kolla jobbets intranät. Det plingar ju ändå hela tiden när meddelandena trillar in, så det är lika bra titta.
   Puh!

Tid över
Vi lever sannerligen ett annat liv än föräldrar och deras föräldrar. De slet och stressade för brödfödan. Åratal av förhandlingar och politiska beslut har minskat den pressen och gett oss mer fritid. Vi borde alltså få mer tid att varva ner. I stället varvar vi upp helt frivilligt i jakten på upplevelser.
   Men vi är inte så olika våra förfäder. Kvar står kroppens krav på tid för återhämtning. Vi behöver sitta ner lite mera.
    Vi kanske borde stänga av mobil, Facebook och e-post ett par dagar och meddela att vi är lediga. Vi behöver koppla ur för att koppla av.
   Då får vi tid att höra våra egna tankar, och fundera över de där sakerna som annars kan gnaga utan att vi riktigt vet varför.

Glada stunder
Vi behöver också sitta ner med andra människor. Vara glada med tillsammans med familj, vänner och grannar.
    Men vi kanske också behöver sitta ner med andra än våra närmaste. Sverige är ett bra land. Tyvärr är det också ett land, där många känner sig ensamma.
    Många har inte någon som lyssnar på dem eller sitter hos dem. De flesta av oss känner nog en sådan människa. Vi kanske ska satsa en sommardag på att vara den som sitter ner för att lyssna på henne.

Myror och knott
Dessutom kan vi sitta ner i naturen. Visst finns det getingar, myror och knott. Men det finns också blommor, fåglar och blå himmel.
    För den som öppnar ögonen är det lätt att se Gud i allt detta. Att precis som Linné och många andra kan vi ana Guds storhet i naturen.
    En varm sommardag kan man också kliva in i en sval kyrka. Ta en psalmbok ur stället och läsa en bibeltext eller en psalm. Knäppa händerna och tacka den Osynlige för att han är med oss.
   Gud vill möta oss, precis som människor vill möta oss. Men det är svårt att få till ett möte om vi hela tiden springer. Så sitt ner, för din egen, andras och för Guds skull.
Glad sommar!

Av Sven-Erik Falk, Skara
Publicerad 1 juli 2016