Alla församlingar och pastorat arbetar på olika sätt för att samla in pengar under fastetiden. Ett axplock följer här:
● I Tidaholm är Svenska kyrkan med på torgdagen den 6 april och säljer hantverk, bakverk och lotter till förmån för fasteinsamlingen. En dag senare, den 7 april, blir det uppesittarkväll på pastoratets Youtubekanal med prästerna Peter Håkansson och Richard Mellgren som berättar och interagerar med tittarna om Act Svenska kyrkan och samarbetet med partners över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning och en hållbar fred.
● I Habo har de som har sin arbetsplats i kommunhuset, som ligger granne med kyrkan mitt i samhället, återigen fått möjlighet att njuta av kakbuffé med 14 sorters hembakade kakor samt bullar. Detta efter två års uppehåll. En av de engagerade i internationella gruppen, Märta Bodin, berättar att det var ett mycket uppskattat återupptagandet av kakbuffétraditionen som gav drygt 6000 kronor till Act Svenska kyrkan, öronmärkta till Ukraina. Bakat alla kakorna hade ideella krafter i församlingen gjort.
I Habo brukar Svenska kyrkan också anordna en stor loppis under fasteinsamlingen. I år fick det bli en minivariant som tillsammans med brödförsäljning och fika inbringade omkring 9 000 kronor.
Den 23 mars anordnas våffelcafé där överskottet går till Act Svenska kyrkan. Vidare anordnas ett lotteri med lotter som säljs både fysiskt och digitalt. Vinsterna är skänkta och som mest kan lotteriet inbringa 8 000 kronor. På palmsöndagen bjuds lite extra mat eller fika efter gudstjänsterna i pastoratets kyrkor där överskottet går till fasteinsamlingen.
- Sedan hoppas vi kunna sälja Prästost på ICA, något vi gjort tidigare år och där butiken skänker en del av överskottet från försäljningen till fastekampanjen, säger diakon Susanne Svanberg.
● Skövde pastorat kraftsamlar den 26 mars och anordnar en dag med temat “Härlig är jorden, en dag för skapelsen”. I Skövde kommer bland annat olika körer att sjunga, våfflor att serveras och klockan 17 inbjuds alla till musikgudstjänst i S:ta Helena kyrka. Under dagen gör alla konfirmander i pastoratet någon typ av dagsverke.
I Skultorp innebär det bland annat brödbak och försäljning, femkamp, fiskdamm, våffelcafé, levande jukebox med kantor och korvgrillning. I Skövde centrum anordnar konfirmanderna bland annat chokladhjul och tipspromenad.
En tradition som delvis kan återupptas i Skövde efter coronarestriktioner är “Kaffe med hopp”. Denna tradition inleddes med bjudningar i hem där människor lagade mat och biljetter såldes till de som ville komma. Förra året omvandlades detta till digital fika och i år är varianten digitala träffar och träffar i kyrkans lokaler med olika teman.
● I församlingshemmet i Forshem, som ligger i Götene pastorat, blir det vårsoaré till förmån för Act Svenska kyrkan med temat “Från kyrksal till melodifestival” den 24 mars. Medverkar gör Kinnekullekören med flera.
● Vårgårda bjuder in till möjligheternas marknad den 19 mars och detta för tolfte gången. Det blir en förmiddag i Kyrkans hus med brödbak och försäljning, café, lotterier, verksamhet för barn och en hel del mer.
- Vi är så glada att vi kan anordna detta evenemang igen. Kreativiteten är stor och vi jobbar tillsammans i pastoratet, säger Birgit Kullingsjö, en av de engagerade i det internationella arbetet.
● I Alingsås kommer soppa att serveras i Christinae kyrkpark under tre lördagar. Soppa, kaffe och smörgås är gratis samtidigt som pengar samlas in till Ukraina genom fastekampanjen.
Catharina Sundqvist