Joakim Källman som arbetar vid Skara stifts egendomsförvaltning menar att det finns stora fördelar med att öka andelen tall.
– Naturen mår bra av variation. Dessutom sprider man på det sättet riskerna för skogsägarna, säger han.
Han lyfter gärna fram att där tallen växer blir det ljusare än i granskogen. Det gör också att man får mer och artrikare undervegetation. Även insektslivet blir ett annat än i granskogen.
Godis för älg och rådjur
Trots alla dessa fördelar har tallskogen minskat väsentligt de senaste decennierna. Orsaken heter älg och rådjur. Små tallplantor är nämligen rena godiset för de djuren. Och eftersom det funnits en stor stam av så kallat klövvilt i våra delar av landet har de flesta skogsägare slutat plantera tall.
Det gäller även Skara stifts egen skogsförvaltning där det mest varit granplantor som satts under en rad år. De träden är inte lika begärliga för viltet, och därmed har man undvikit betesskador.
.jpg?DoProcessing=&w=550)
Öka jakten
Lösningen borde alltså vara att skjuta fler älgar och rådjur. Och detta är något som Skara stift förespråkar hos de som jagar på de mest skadedrabbade delarna av stiftets marker.
– Vi har det senaste året haft ett antal samlingar där vi tagit upp frågan. Där har också forskare medverkat, och jag tycker att vi fått bra gensvar, säger Joakim Källman. Både jägare och markägare är överens om att vi måste få en bättre balans mellan mängden vilt och fodret som de kan äta.
Han konstaterar också att en ökad avskjutning inte försämrar viltstammen. De blir färre, men när tallskogen vuxit till sig och undervegetationen ökat kommer det att bli mer foder för viltet och deras vikt och välbefinnande kommer att förbättras.