Ett gränslöst bröllop

Jag har varit på bröllop i havsbandet utanför Göteborg.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Brud och brudgum anlände till festen med båt. Solen sken. Orkestern spelade. Ett rätt så vanligt bröllop. Men ändå inte.
   Brudgummen är en infödd göteborgare, hans far är född i Kina och modern i Korea. Bruden är uppvuxen på Maldiverna liksom hennes far, modern däremot är från Malaysia.
   Själva bor de nygifta i Singapore. Träffades gjorde de i Geneve. Gifte sig gjorde de i Göteborg.

Ett vanligt jobb
En kusin till brudgummen höll ett fint tal till bröllopsparet. I en paus frågade jag honom vad han arbetar med.
   – Jag är utbildad frisör och driver en liten skönhetssalong, berättade han.
   Äntligen, tänkte jag, en familjemedlem som har ett helt vanligt, normalt jobb. Så jag frågade lite nyfiket var salongen ligger.
   – I Peking. Jag hinner precis komma hit, delta på festen och åka tillbaka, berättade kusinen på sin genuina göteborgska. Du skall veta, fortsatte han, att det är så himla spännande att vara verksam i Kina just nu.

Rätt förutsättning
Där fick jag för min tanke om hans normala jobb. Jag inser att detta bröllop kanske säger något om den tid vi lever i. De här kusinerna har lyckts med det så många drömmer om. Leva och bo i en gränslös värld.
   Men de har också det som är en förutsättning ett sådant liv. Ett EU-pass.
   Har man fel pass så är det inte bara till att välja vad man vill bo och verka. För många länders medborgare krävs en intervju på svenska ambassaden bara för att få visum även för en kort vistelse.

Utan familj
När en av våra nigerianska doktorander vid högskolan skulle disputera så fick hennes man och barn inte visum. Ambassaden bedömde att om hela familjen kom på plats så var risken stor att de stannade kvar utan lov.
    Någon familjemedlem kunde få visum. Men inte alla. Nåväl, doktoranden blev klar och har nu tjänst på Chalmers. Med familjen kvar i Nigeria.
   Ett EU-pass gör all skillnad.

Av Sten Dellby, Äspered