Elefanten och apelsinerna

En elefant äter fyra apelsiner, två elefanter äter fyra apelsiner, tre… Meningen med sitt nonsensinnehåll mal genom huvudet, samtidigt som kroppen arbetar. Det handlar om träning hos sjukgymnasten.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Med tilltagande ålder och lättja hade kroppen börjat nå ett stadium av oduglighet. Alltså var det dags att knata iväg till sjukgymnasten.
    Den direkta anledningen var en värkande armbåge. Symptomet visade sig heta golfarmbåge och är en släkting till den mer kända tennisvarianten. Båda kan uppstå utan något som helst utövande av idrott. Frånsett den som sker i tv-soffan.

Insnärjd
Sjukgymnasten hade en helhetssyn på kroppsliga krämpor och delade inte bara ut träningsprogram för armen. Detta skedde med de uppmuntrande orden att det tar 3-12 månader.
    Hon plockade också ihop en lista med övningar för andra delar av kroppen. I dessa finns även motionscyklar, pilatesbollar, träningsmattor och dragapparater inblandade. Och någonstans insnärjd i allt detta finns också jag.

Grundregler
Det första man ska lära sig som patient är sjukgymnastikens gyllene regel. Den är enkel: ”Går det lätt har du gjort fel”. Nu är det inte riktigt sant, eftersom en del patienter bara tål ytterst lätt träning. Men min sjukgymnast anser inte att jag hör till dem.
    Det andra man behöver lära sig är tricks att ta sig igenom övningarna. Det är här som elefanterna dyker upp.
    Den tramsiga meningen om apelsinätandet tar ungefär tre sekunder att uttala. Det är så länge som musklerna ska hållas spända i ett visst moment. Sedan ska det förstås upprepas ett antal gånger, och därför hinner en hel elefanthjord vandra genom träningslokalen under ett pass.
    Varför det blev just den meningen vet jag inte. Men något måste man ju hitta på.

Andra övningar
Den viktiga frågan med all träning är förstås om den gör nytta. Svaret är ett glädjande ja. Det är faktiskt värt svetten och illamåendet. För efter ett antal pass går både träningen och vardagslivet lättare.
    Då är frågan om det finns andra saker jag försummat att träna. Hur är det exempelvis med den andliga konditionen? Det måste erkännas att den nog skulle behöva mer regelbunden träning.
    Och som vanligt var jag förstås inte först med att tänka på detta. Paulus hann före när han skrev till Timotheos för omkring 1950 år sedan. ”Kroppsövningar är nyttiga på sitt sätt, men gudsfruktan är nyttig på alla sätt”, står det i brevet.
    Det ena behöver alltså inte utesluta det andra. Men båda sakerna kräver träning. Och de visar utövaren vägen till ett bättre liv.

Av Sven-Erik Falk, Skara