Foto: Anna Theander

Det pastorala programmet

Förankrad i den teologiska grundsynen ska omvärldsanalysen med dess möjligheter och utmaningar, leda fram till det pastorala programmet som beskriver hur församlingen/pastoratet vill fullgöra den grundläggande uppgiften; att fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva diakoni och mission.

Det pastorala programmet ska även innefatta svar på domkapitlets regler. I det pastorala programmet vill också domkapitlet att varje församling/pastorat relaterar till Svenska kyrkans färdplan för klimatet eftersom vi alla behöver arbeta för att skapelsen återupprättas i det rådande klimatnödläget. 

Tänk på att pastorala programmet ska visa riktning framåt och ska därför ha en framåtblick så det inte blir en verksamhetsbeskrivning av nuläget.  
 
Följande perspektiv tipsar Domkapitlet i Skara stift om att ni ska beakta när ni skriver er församlingsinstruktion. Se det som en lista på förslag som kan hjälpa er att inte tappa något viktigt perspektiv. Detta kan nämnas redan i den teologiska grundsynen och/eller i det pastorala programmet:  

Barn och unga
Hållbarhet
Mångfaldsarbete  som inkluderar till exempel hbtqia+ och funktionsvariationer 
Skapelsearbete
Rättighetsarbete  
Kopplingen till den världsvida kyrkan och att Act Svenska kyrkan och Svenska kyrkan i utlandet lyfts i församlingsinstruktionen.​ 
 
Om det finns en lokalförsörjningsplan skriv gärna en mening om det och framförallt se till att de harmonierar med varandra eftersom församlingsinstruktionen är det grundläggande måldokumentet.  

 
Obs. Det är alltså inte ett förslag på struktur utan olika perspektiv som är angelägna att reflektera och konkretisera i det pastorala programmet. När det gäller långsiktigt strategiska frågor bör församlingsinstruktionen ibland sträcka sig betydligt längre än fyra år. 
 
 

 

 

FILM

Föreläsning:Det pastorala programmet med fokus på mission. Ulrica Fritzon och Urban Jorméus

Inspiration inför  pastorala programmet eller val av utvecklingsområden

 

Mission

“Tillsammans för livet - mission och evangelisation i en värld i förändring”. Det finns även en handledning som kan ge stöd för fortsatta samtal i församlingen.  

Läs mer: Tillsammans för livet-handledningen 


Hållbarhet

Fram till 2030 ska Svenska kyrkan uppnå klimatneutralitet, lyfta de andliga och existentiella perspektiven av klimatnödläget samt arbeta för klimaträttvisa. 
Hur pastoratet/församlingen arbetar för att nå dessa mål ska därför finnas med i församlingsinstruktionen eftersom det är något vi på olika sätt måste göra tillsammans. 

För att utveckla hållbarhetsarbetet som krävs finns Svenska kyrkans färdplan för klimatet och Biskopsbrevet för klimatet att utgå från.  

Klimatnödläget är sannolikt den största gemensamma utmaningen mänskligheten någonsin stått inför. Vi tvingas alla att ompröva vårt sätt att tänka kring skapelsen, livsstil, välfärd och rättvisa. Det är ett arbete som behöver få genomslag i hela samhället och påverka varje del av samhällsutvecklingen. Som gemensam utmaning för mänskligheten är det också en självklar del av att vara kyrka och den grundläggande uppgiften.  

Vi ska som kristna bidra till klimatneutralitet av kärlek till Gud och skapelsen, och med förhoppningen att förverkliga något av Guds rike i världen. Vi ska också verka för klimaträttvisa och hjälpa de människor som drabbas mest av klimatförändringar trots att de bidragit till dem allra minst. Tillsammans måste vi öka medvetenheten om allvaret i frågan och finnas som stöd för de som känner rädsla och oro. Hur pastoratet/församlingen arbetar med hållbarhet och Svenska kyrkans färdplan för klimatet ska därför finnas med i församlingsinstruktionen.  

Nedan finns utvalda mål från färdplanen som kan göra arbetet med hållbarhet och strukturen för församlingsinstruktionen tydligare. Hållbarhet ska lyftas i omvärldsbevakning och analys, finns det också med som utvecklingsområde finns färdplanens mål som exempel för att konkretisera arbetet. 

Mål i Svenska kyrkans färdplan för klimatet att utgå från Kyrkans uppdrag

1.1 Svenska kyrkan vara en modig röst för rättvis omställning med omsorg om hela skapelsen, som i ord och handling tar sitt ansvar lokalt och globalt.

1.2 Svenska kyrkan initiera och delta i samtal om värderingsförändringar avseende en människocentrerad livsförståelse och ett engagemang för naturens rättigheter.

1.3 Svenska kyrkans verksamhet inom den grundläggande uppgiften bidra till den nödvändiga värderingsförändring som krävs för skapelsens framtid.

-  De tre ovanstående målen ger en bra utgångspunkt för den teologiska grundsynen som ska finnas med i varje församlingsinstruktion.

Energianvändning och byggnader

2.1 den totala köpta energimängden per kvadratmeter för uppvärmning och el i byggnader genom effektivisering ha minskat med minst 5% per år under etappen. Det motsvarar en maximal genomsnittlig energianvändning på 115 kWh/m2 per år för uppvärmda ytor vid etappens slut.

-  Svenska kyrkan har en lång väg att gå för att minska vår energianvändning och därmed också vårt klimatavtryck. Målet ovan ger en konkret ram för arbetet med energibesparingar i byggnader.

Resor och transporter
4.1 minst 75 % av alla gruppresor och resor med bil i tjänsten vara fossilfria.

4.2 resor med bil och flyg ha minskat med minst 25 % resp. 50 % (i kilometer), under etappen.

- Oavsett vilka typer av resor verksamheten gör idag är just resor och transporter en stor utsläppsfaktor som kräver insatser. Det handlar dels om att byta fossila drivmedel till fossilfria, dels att förändra vårt resebeteende.

Begravningsplatser, markanläggningar och maskiner

5.4 skötseln av begravningsplatser och markanläggningar inom Svenska kyrkan minska mängden restavfall med minst 5 % under etappen

- Målet synliggör att verksamheten också måste arbete med kommunikation externt och fokusera på hur det blir enkelt för besökaren att göra rätt och underlätta för medarbetare.

Konsumtion och investeringar

6.2 anslutning till Svenska kyrkans nationella och/eller regionala ramavtal, inom avtalskategorier med särskild klimatrelevans fördubblas under etappen.

-  Inköp inom verksamheten genererar årligen stora utsläpp. Det finns flera sätt att minska dem varav anslutningen till ramavtal kan vara ett. Andra parallella spår är att återbruka mer och minska inköp generellt.

Klimatanpassning och krisberedskap

7.1 samtliga kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser som är skyddade enligt kulturmiljölagen vara utredda för hur de påverkas av klimatförändringens effekter.

-  Ovanstående mål har också kopplingar till arbete med lokalförsörjningsplaner. Pågår det redan ett arbete med lokalförsörjningsplaner ska det synliggöras.

7.3 det finnas beredskap och förmåga att bemöta fysiska, psykiska och existentiella behov vid både akuta och smygande kriser, orsakade av extrema väderhändelser eller ett förändrat klimat.

7.5 rättviseaspekten synliggöras i arbetet med klimatanpassning.

-  Många arbetar på något sätt med internationella frågor där ACT Svenska kyrkan spelar stor roll. I det arbetet kan också ovanstående mål vävas in.

Läs alla målen i färdplanen här: Färdplan för klimatet Etapp 2

Läs Biskopsbrevet om klimatet här: (2019) Ett biskopsbrev om klimatet

 

Kommunikation

Magdalena Widmark berättar om Svenska kyrkans kommunikativa förmåga i ett kommunikationslandskap i förändring.
Gula gruppen och nycklar till en effektiv kommunikation.

Introduktionsföreläsning om Kommunikation som mission

Del 1 - om den moderna kommunikationens villkor.
Del 2. (18:48) Vem ser kyrkans kommunikation – med fokus på unga.
Del 3. (22:45) Gröna-gula-röda gruppen och styrdokumenten.
Del 4. (29:18) Att sätta ord på det som är viktigt. Relevant kommunikation
Del 5. (35:05) Kommunikation som gör skillnad – fokus på kännedom
Del 6. (41:05) Kontakt – en viktig del i relationen​

Magdalena Widmark berättar om förutsättningarna för ett kommunikativt möte, var kyrkan möter människor i dag och hur man systematiskt kan arbeta med möten.

Kommunikativa möten​

Del 1 – Förutsättningar och typ av kontakter i dag
Del 2. (5.15) I olika skeden av livet
Del 3. (8.36) Där människor söker
Del 4. (11.42) En bra historia
Del 5. (16.04) Mötets beståndsdelar
Del 6. (21.41) Vi möts igen och summering​

 

Inför skrivandet av det pastorala programmet

I pastorala programmet ska församlingen/pastoratets reflektera kring den grundläggande uppgiften och utifrån omvärldsbeskrivning och analys ta ut riktningen framåt så att församlingsinstruktionen blir till hjälp för prioriteringar och beslut.