Färdplanen för klimatet och byggnaders energianvändning
Arbetet med att minska och optimera energiförbrukning är en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Där finns etappmål för hur vi ska bli klimatneutrala till år 2030 och delar av dessa gäller energianvändningen.
Färdplanens etappmål 2024-2027 för Effektiv energianvändning i byggnader
Svenska Kyrkans klimatpåverkan är stor när det gäller energiförbrukningen i byggnaderna. Denna påverkan kan minimeras genom energibesparing och -effektivisering samt aktiva val av energianvändning.
Till 2027 ska:
- den totala köpta energimängden per kvadratmeter för uppvärmning och el i byggnader genom effektivisering ha minskat med minst 5% per år under etappen. Det motsvarar en maximal genomsnittlig energianvändning på 115 kWh/m2 per år för uppvärmda ytor vid etappens slut.
- de totala klimatpåverkande utsläppen från energianvändning ha halverats under etappen.
- krematorieverksamheten använda uteslutande fossilfria stödbränslen och utsläppen från stödbränslet uppgå till maximalt 20 kg CO2e/kremation. 2.4 fossil eldningsolja för uppvärmning vara helt utfasad. Övriga fossila bränslen för uppvärmning ska vara planerade för utfasning senast till 2030.
- samtliga enheter inom Svenska kyrkan ha gjort aktiva val av förnybar el. Om möjligt ska elen vara märkt Bra Miljöval
Processbeskrivning för temperatursänkning och checklista för temperatursänkning i kyrkobyggnader
Metod för hur en temperatursänkning i en kyrkobyggnad kan utföras
Så kontrollerar du fukt och mögel i kyrkor
Svenska Miljöinstitutet och Svenska kyrkan har tagit fram en handbok med praktiska tips och stöd för rutiner som förebygger fuktproblem i kyrkorna. Läs mer här
Du kan också ladda ner en pdf-fil här
Sök ekonomiskt stöd för energieffektiviseringsåtgärder och utfasning av fossil eldningsolja
Bidragen är en del av arbetet inom Svenska kyrkans färdplan för klimatet och bidrar i synnerhet till mål 2.1 om att den genomsnittliga köpta energianvändningen 2027 ska uppgå till maximalt 115 kWh/m2, år, samt till mål 2.4 om att fossil eldningsolja för uppvärmning ska vara helt utfasad.
Rapport om att sänka temperaturen i en kyrka
Om du vill veta mer om vad det innebär att sänka temperaturen i en kyrka så kan du läsa rapporten Att sluta värma en kyrka (ISBN: 9172091436) från Riksantikvarieämbetet. Till rapporten
Värmekamera och loggar att låna
På stiftskansliet finns datainsamlingsloggar för temperatur- och fuktinsamling samt värmekamera för utlåning. Hör av dig till någon av medarbetarna på stiftskansliet om du är intresserad av att låna
utrustningen.
Inspelat från digitala mötesplatser om energisparåtgärder
Den 28 oktober 2022 anordnades ett webbinarium om temperatursänkning i kyrkor. Inspelningen/filmen nås endast via länken nedan. Det går alltså inte att söka på youtube men det är fritt fram och kopiera länken och sprida vidare. Filmen är indelad i avsnitt som visas när man drar med muspekaren över tidslinjen.
Till filmen
Den 13 september 2022 genomfördes en digital träff kring energisparåtgärder. Se inspelningen av träffen på Youtube
Sammanställning med åtgärder för sänkt energianvändning
Det finns en del enkla och effektiva åtgärder att vidta för att sänka energianvändningen, till exempel att täta fönster, släcka onödig belysning och ställa in drifttider för värme och ventilation. En sammanställning över enkla åtgärder som kan göras redan nu finns här(pdf)