Gravskötsel

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper till med gravskötslar och sköter om kyrkogårdarnas allmänna ytor.

Här finns lång erfarenhet av gravskötsel och vi tillhandahåller tjänster och kunskap till alla som behöver hjälp med detta.

Tjänsterna, som erbjuds till självkostnadspris, omfattar till exempel skötselåtaganden, årsvis eller för längre tid. Utöver gravskötsel erbjuds som tillägg vårplantering med penséer, lökplantering, sommarplantering, plantering med perenna växter om du önskar, höstplantering med bland annat ljung, höstsmyckning med granrisdekoration, krans, ljus etc.

Vi utför även nyanläggning och renovering av gravplatser, rengöring och riktning av gravvårdar etc.

Våra 17 kyrkogårdar är:
Händene, Bjärklunda, Synnerby, Marum, Västra Gerum, Vinköl, Skallmeja, Stenum, Norra Ving, Skärv, Skånings-Åsaka, Varnhem, Norra Lundby, Eggby, Öglunda, Marie kyrkogård, Gamla kyrkogården i Skara.

Gravlyktor i glas tas bort

Gravlyktor i glas Bild: Svenska kyrkan Skara

Kyrkogården har haft tillbud med trasiga lyktor som gett glassplitter i och utanför graven. Lyktor i glas kan tappas, välta eller frysa sönder och glasbitar kan skada de som arbetar på eller besöker kyrkogården. För att ingen ska komma till skada har därför beslutats att gravlyktor i glas plockas bort. Använd istället lyktor i metall eller plast med små fönster som är skyddade men undvik lyktor helt i glas.
För mer information kontakta kyrkogårdsförvaltningen tel. 0511-265 40

Avgifter för gravskötsel

På kyrkogården utförs en rad tjänster till självkostnadspris.

Läs mer i Prislista 2018 (pdf-fil)

Din hjälp behövs

Det kan hända att det står en skylt på gravplatsen där vi ber anhöriga eller andra att ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen angående gravplatsen. Oftast är det så att det saknas gravrättsinnehavare. När dessa skyltar sätts upp har vi gjort alla möjliga efterforskningar men inte lyckats få tag i någon som har kännedom om gravplatsen. Därför ber vi er om hjälp.

Kontakt Kyrkogårdsförvaltning

Besöksadress: Marie kyrkogård, Axvallagatan, 532 37 Skara