Foto: John Fahlnaes

Dokumentär om Skaramissalet

P2 Dokumentär ”Återföreningen - mysteriet om den gamla boken” sänds den 28 januari 12.03 i Sveriges Radio P2 

I slutet av januari är det ett år sedan den historiska mässan då Skaramissalet återförenades med sång ur den över åtta hundra år gamla boken. Under året har Åsa Veghed gjort en 60 min lång radiodokumentär om Skaramissalet för Sveriges Radio P2. 

Dokumentären med titeln Återföreningen – mysteriet om den gamla boken sänds lördagen den 28 januari 2023 kl.12.03 i Sveriges Radio P2. Medverkande i programmet är Mattias Lundberg professor i musikvetenskap, Åke Bonnier biskop i Skara stift, Johnny Hagberg kyrkoherde emeritus i Skara stift, Brita Planck historiker Västergötlands museum och Jacob Bergman kyrkomusiker och sångare i sångensemblen Ars Veritas. 

I Norden finns en lång tradition av att rista budskap i sten, ben och trä. Böcker där texten nedtecknats på ihopsatta ark, började dyka upp i Sverige först när kristna missionärer kom till Norden i början av medeltiden till nyetablerade kloster och kyrkor. Den äldsta bevarade boken i Sverige är det så kallade Skaramissalet från 1100-talet, som tidigare fungerat som mässbok i Skara domkyrka. I denna bok ryms också en musikalisk värld. Skarabördiga Åsa Veghed har i denna dokumentär Återföreningen – mysteriet med den gamla boken fördjupat sig i bokens- och musikens historia.

Dokumentären Återföreningen – mysteriet om den gamla boken sänds den 28 januari 2023 kl.12.03 i Sveriges Radio P2. Lyssna sedan när du vill i appen Sveriges Radio Play!

Klicka för länk till dokumentären som sänds den 28 januari...