Sahar Burhan
Min religion är kärlek uttalar – och utstrålar – den dansande dervischen vid Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga. Sahar Burhans högresta skulptur skimrar i sommarljuset, blir symbol för samspelet mellan människor.
– Dervischdans är en reflektion över de universella och mänskliga känslor och erfarenheter som binder oss människor samman, oavsett bakgrund eller tro, säger Sahar Burhan. Kärlek är gemensamt tema i alla kulturer och religioner.
Verket är inspirerat av dervischdansen, en religiös och andlig ritual inom sufismen – en strömning inom islamsk tro som ser sig som fredsfrämjande och vill få oss att förnimma närvaron av gudomlig kärlek och visdom i världen. Sahar Burhan minns hur hon som barn i Damaskus såg dansare virvla runt, runt, i det oändliga. Hon berördes, upplevde hur dansen förmedlade känslan av enhet och delaktighet i ett större sammanhang.
– Min mamma bakade tunnbröd som hon sålde för att försörja familjen. En gång lyfte hon ett av de tunna bröden från bakbordet, lät det rotera på ett finger och visade mig hur dervischen virvlar. Rörelsen är rytmisk och långsam, och mamma berättade att dansen härrör ur en djup andlighet. Brödet kom att ge en andlig och kulturell förståelse, bortom mammas ord och näringen i brödet. Dansens rörelse och brödets symbolik blev länkar till traditioner och sätt att förstå världen. Bilden finns kvar inom mig och är i mitt vuxna liv en del av min konstnärliga uttrycksform.
Texten på dervischens klädedräkt är en dikt av Ibn ’Arabi (1165-1240): Min religion är kärlekens egen, vart man än sig vänder. För Sahar Burhan ger strofen uttryck för den kärlek som inte är bunden till någon särskild tro eller plats. En universell känsla som vi alla delar. En andlig kraft som förenar oss som människor. För oss i Västerås stift finns en särskild anknytning eftersom Ivan Aguéli (1869-1917), konstnären från Sala, var den förste att översätta dikten till svenska.
Sahar Burhan känner sig bekväm i den kristna kyrkan och låter Jesu kärleksbudskap ge ännu en klangbotten till dervischdansen. Hon erfar Guds närvaro i kyrkorummet, likaväl som i svenska skogar. Gud finns överallt, tänker hon, och vill betona det som förenar människor och religioner.