Johanna Hästö
– Kan ett visst mått av frånvaro, vara en förutsättning för närvaro i föräldraskap och i konstnärligt skapande? Går det att se barnaskap och föräldraskap som olika aspekter av samma fenomen, snarare än två åtskilda företeelser? Så funderar konstnären Johanna Hästö. I Torpa kyrka möter hon i en medeltida skulptur Maria och reflekterar:
– Maria höll tidigare Jesusbarnet i sin famn. Det berättas att barnet kan ha försvunnit när det bars med i diakonin, kanske till en nyförlöst mor som hade förlorat sitt barn. Just den här föräldern, Maria, ser inte ut att sakna något. Kanske är Jesus här än mer närvarande, genom sin frånvaro.
Runt om i kyrkorummet visas nu blindteckningar med titeln Låt barnen komma. Här möter vi konstnärens dotter Ruth och andra barn. Flera av teckningarna är skapade efter ett samspel med den då femåriga dottern, vid ett konstnärsresidens i Sandviken.
– Där kunde vi som barn och vuxen vara så gott som jämlika i skapandet. Jag ville följa barnets öppenhet i upptäckandet av en ny plats. Vi var – och verkade – i ögonblicket. Teckningarna som nu visas i Torpa, kom till i den processen – jag fotograferade Ruths arbete och undersökande, men ville inte publikt visa fotona, utan blindtecknade av dem.
För Johanna Hästö är teckningar ett signum. Hon utforskar tecknandet både ensam och tillsammans med andra och menar att fallenheten för att teckna är ett nedärvt, kroppsligt förankrat kulturarv som finns inom alla människor. Sedan några år fördjupar hon sig i blindteckning, då hon medvetet väljer att avstå från att titta på sina verk medan hon skapar.
– Min strävan är att släppa kontrollen och begränsa den värderande blicken från att styra i skaparögonblicket, säger Johanna Hästö. Även brister kan vara bärande del av konstnärliga uttryck. När vi ger oss tid att betrakta blindteckningar, väcker de ofta vår fantasi.
Ett annat verk har titeln En närvarande förälder och tecknas på plats i kyrkan under invigningsdagen. För Johanna Hästö utgör det rituella tecknandet en böneform som rymmer såväl kontemplation, överlåtelse och åkallan av andlig närvaro som konkret bearbetning av intryck. Det förhållningssättet är, menar hon, en förutsättning för hennes aktiva delaktighet i samhället. Det tredje verket, Mamma måste komma
– Mamma måste gå, visas utomhus och består av tre målningar.