Kyrka för Fairtrade

Kyrka för Fairtrade, är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Kyrkor har alltid varit en viktig kraft i arbetet för rättvis handel och etisk konsumtion. Kyrka för Fairtrade, är ett samarbete mellan Sveriges kristna råd och Fairtrade Sverige.

I Gustafs kyrka och församlingshem, i Silvbergs kyrka, i Stora Skedvi kyrka, och församlingshem samt i kyrkan och Coriandergården i Säter,  kan du handla Fair Trade-varor! Det finns bland annat choklad, the, smycken, leksaker och presentartiklar.

Genom att köpa Fair Trade bidrar du till att skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina levnads-och arbetsvillkor. Det är ett led i arbetet för en hållbar utveckling: att människor världen över kan känna trygghet inför framtiden och lita på att kommande generationer kan försörja sig.

Vi tillämpar självbetjäning. Man betalar med swish (123 494 86 26) eller jämna pengar i bössan.

Har du frågor: kontakta Gunilla Thurin på tel.  0225 - 29 16 22 eller
e-post gunilla.thurin@svenskakyrkan.se

Bild: Susanne Håkansson

Vad är en Kyrka för Fairtrade?

För att bli diplomerad ska en församling besluta sig för att uppfylla ett antal kriterier som tagits fram gemensamt av kyrkor och samfund, Sveriges kristna råd och Föreningen för Fairtrade Sverige:

• Använda Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter i sin verksamhet
  • Sprida kunskap om rättvisefrågor och om möjligheterna att påverka som konsument
  • Skapa opinion för rättvis handel och delta i kampanjer och andra utåtriktade aktiviteter
  • Samarbeta med andra aktörer som stödjer Fairtrade
  • Informera och rapportera om sitt arbete

Om du önskar kontakt eller vill du engagera dig i församlingens Fairtradearbete? Hör av dig till Gunilla Thurin, tel  0225 - 29 16 22

Läs mer om Kyrka för Fairtrade på SKR:s hemsida. www.kyrkaforfairtrade.org/

Gunilla Thurin