- Tänd ljus – att tända ljus och sätta i ljusbäraren blir en konkret symbol för den bön man vill be. Du kan också dela ut värmeljus som deltagarna sedan i tur och ordning ställer i en form i anslutning till ljuset
- Förstör bönelappar – du kan dela upp bönelappar till konfirmanden med t.ex. temat något man vill be om förlåtelse för, någon man vill be för eller något man är tacksam för. Sedan förstörs lapparna genom att t.ex. elda upp i en långpanna eller låta lappen lösas upp i vatten. Det är viktigt att visa att lapparna förstörs så att konfirmanderna förstår att det inte är någon som kommer läsa deras lappar. Glöm inte att ta fram tillräckligt med papper och pennor.
- Lägg stenar vid korset – om du kan samla ihop stenar kan du lägga fram dessa på andakten så att varje konfirmand får ta en sten och lägga den vid korset och den får symbolisera något jobbigt som de lägger ner hos Jesus.
- Gör korstecknet – att göra korsteckenet som avslutning på bön blir ett sätt att påminna om att vi hör ihop med Gud och står under hans beskydd.
- Skriv namnet i ett hjärta – du kan dela ut små hjärtan till konfirmanderna där de får skriva sina namn och sedan sätta fast på ett stort hjärta där det står Gud.
- Vara tysta tillsammans – andakt är inte bara prat och sång utan du kan låta det vara tyst under en minut för att ge utrymme för att tänka och reflektera över andakten eller kanske be en tyst bön för sig själv.
- Plantera ett frö – och berätta om frön som en bild för tron som växer.
- Skicka ett sms/en snap – med en personlig välsignelse till alla konfirmander. OBS kolla med ledare först.
- Dela ut plåster – för själen med värmande ord.
- Knäfall – inför ett kors eller altare som en mäktig symbol för Guds storhet.
- Tända rökelse – vilket är vanligt i den österländska kristendomen, men var försiktig med både allergi och brandvarnare.
- Gospel-magic-trolleri – öva på att berätta om Jesus och det glada budskapet genom trolleri.
- Sitt i ring – och håll varandras händer.
- Var tysta tillsammans – och lyssna till hjärtslagen.
- Spika upp en bön – på ett kors och låt det bli en bild för att Jesus tog på sig vår synd skuld och liv.
- Kramruta – Tejpa upp en kramruta på golvet med ett stort ”KRAM” i mitten. Låt den som vill kramas gå in i den där förslagsvis unga ledare står. Under musik.
- Tack, hjälp och förlåt – Skriv tack, hjälp och förlåt på olika lappar. Lägg dem i typ urnor och låt deltagarna ta den lapp de vill be, gå fram och lägga i en stor urna/vatten att lösa upp i
- Upplevelsevandring – Låt konfirmanderna få gå en vandring i tystnad med olika stationer
Bilder – Låt konfirmanderna få välja en bild som representerar det vi pratat om eller låt dem meditera över bilden. - Smaka – om du pratar om andens frukter för exempel kan deltagarna smaka på de olika frukterna.
- Guds/Herrens frid. Hälsa varandra herrens frid i andakten precis som i gudstjänsten.
- Helig kyss. Hälsa varandra med en helig kyss Anafora-style.
- Legobygge - berätta samtidigt som du bygger det du berättar om i Lego.
Symboldelen
Det finns många typer av symboler i kyrkans tradition och en symbol är en påminnelse om något större. Det kan vara det mest kraftfulla som man minns länge. En bra grundhållning vid symboler är att det är bra att aktivera olika sinnen såsom att ha förbundna ögon, lukta på något eller låta sig bli ledd av någon annan.