Kyrkan invigdes den 14 augusti 1853. Den ersatte en medeltida kyrka från 1300-talet, som låg i Kyrkbyn, drygt en kilometer söder om den nuvarande kyrkan. Här finns den gamla kyrkplatsen kvar.
Korfönstren i Släps kyrka
När man kommer in i kyrkan fångas blicken av det fina koret, där altartavlan omgärdas av de vackra korfönstren. Joel Mila heter konstnären som gjort de båda korfönstren. ”Skapelsen” och ”Den uppståndne Kristus”. Tillsammans med altartavlan från år 1891 av Sven Lindroth utgör korfönstren en talande illustration av Trosbekännelsens tre artiklar: om Gud Fader och skapelsen, om Guds son och om Den helige Ande och helgelsen. När vi stämmer in i Trosbekännelsen är det värdefullt att låta blicken vila först på det vänstra korfönstret, sedan på altartavlan och slutligen på korfönstret till höger.
Det vänstra korfönstret
”Skapelsefönstret”. Guds goda skapelse visas med ljus och kraft. Människor och träd, blommor och snäckskal, lejonet på marken, fåglarna i trädet och fiskarna i havsdjupet – allt är Guds skapelse.
Det högra korfönstret
”Den uppståndne Kristus” ”…syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv” detta är det som det högra korfönstret vill åskådliggöra. Vi ser Kristus möta den botfärdige rövaren och vi ser den tomma graven. Fönstret förmedlar en vision av glädje och lovsång, och genom Guds helige Ande - symboliserad av duvan över Kristus huvud – tränger nu himmelrikets krafter fram på jorden.
Altartavlan
Tillsammans med altartavlan "Se Menniskan" (Jesus inför Pilatus) blir hela koret i Släps kyrka en ständig påminnelse om innehållet i vår kristna tro, om allt detta som vi får ta emot i vår kyrka för att sedan ta med oss ut i vardagen.
(Text: Stellan Olltéus)
Krucifix från gamla kyrkan
I Släps kyrka finns ett krucifix från 1500-talet.