Kontakt

Särö pastorat Besöks- och postadress: Vallda Kyrkbyväg 8, 43490 Vallda Telefon: +46(300)323550 E-post till Särö pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Fritidshemmet Lyktan

Lyktans fritidshem är ett fritids som drivs i kristen regi. Vi erbjuder plats i en lugn miljö med en barngrupp på 24 barn.

Lyktan är ett fristående fritidshem som drivs av Svenska Kyrkan. Vi erbjuder plats i en lugn miljö med en barngrupp på 24 barn. Efter skolans slut hämtar vi barnen på Toråsskolan för en gemensam promenad till vårt fritidshem.

Vi prioriterar leken, utforskar naturen och vår miljö, arbetar skapande och mycket mer. Vi följer läroplan och vi formar vår verksamhet efter varje barns unika förutsättningar. Hela verksamheten genomsyras av en kristen människosyn, gyllene regeln finns som en röd tråd i allt vårt arbete. Vi uppmärksammar kyrkoåret och vi bjuder in till att delta en eller ett par gånger per termin i församlingens familjegudstjänster.

Vi arbetar utifrån våra ledord som är; Värdegrund, Lärande genom lek och Delaktighet.

VÄRDEGRUND

Tillsammans har vi, barn – pedagoger – vårdnadshavare, arbetat fram våra värdegrundsord; Empati – Respekt – Trygghet – Glädje

Detta är vår gemensamma värdegrund som vi bygger vår verksamhet och gemenskap på.

Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011:

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande.

LÄRANDE GENOM LEK

I leken utvecklas:

Kunskap – Fantasi – Relationer – Samarbete – Kommunikation – Rörelseförmåga – Koncentration – Uthållighet – Identitet – Självkänsla – Självförtroende – Intressen

Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011:

I undervisningen ska eleverna genom leken ges möjlighet att bearbeta intryck, pröva sin identitet, utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera.

DELAKTIGHET

Alla barn ska känna tillhörighet och gemenskap. Vi tar ett gemensamt ansvar för vår verksamhet och barnen ska ha ett reellt inflytande. Vi har fritidsråd och föräldraråd.

Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011:

undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen

eleverna ska ges möjlighet att utveckla och pröva identiteter och uppfattningar i möte och samspel med andra

undervisningen ska ta tillvara olikheter och mångfald och på så sätt ge eleverna möjlighet att fördjupa sin förståelse för olika sätt att tänka och vara

eleverna ska ges möjlighet att utveckla förtrogenhet med demokratiska processer, arbetssätt och processer genom att de får vara delaktiga, utöva inflytande och ta ansvar i verksamheten

Länk till Läroplan: https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grundskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet

Lyktans fritidshem ligger vid Vallda församlingshem ca 500 meter från Toråsskolan.

Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig.
Psaltaren 119:105

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.
Matteus 7:12

Lyktans fritidshem

Jonatan Lampa
Förskollärare

Helene Jernström
Barnskötare

Linda Carlsson
Fritidspedagog

Ann-Kristin Janelöv Eriksson
Förskolechef

Här kan du anmäla ditt barn till Lyktans fritidshem!
Ansökningsblankett finns även på pastorsexpeditionen eller att ladda ner här >>

Anvisningar till anmälan

Omsorgsbehov: Ditt barn har rätt att vara på fritids under tiden du arbetar eller studerar, plus restiden. Är du arbetssökande eller föräldraledig för vård av annat barn har du inte rätt till fritidsplats. Undantag kan göras för barn som har eget behov av fritidshemsplats, kontakta då Lyktans fritidshem.
   Här skriver ni barnets omsorgsbehov i timmar/vecka. Räknat från och med skoldagens slut (kl 12:40)-hämtningstid på fritidshemmet.
   Vid behov av morgonomsorg söks det på skolans fritidshem/Kungsbacka kommun.

Övriga upplysningar: Här kan du till exempel skriva om ditt barn har annat modersmål eller någon allergi, behöver speciellt stöd mm. Om ni söker morgonomsorg hos kommunen kan ni ange den informationen här.

Kösystem: Ansökan görs tidigast 6 månader före omsorgsbehov. För sexåringar som står inför skolstart tas ansökan emot från och med 1 februari. Fördelning av platser sker efter mottagningsdatum. Vi tillämpar syskonförtur.

Om inte plats kan erbjudas, placeras barnet i kö fram till 31 januari då kön upphör. Önskas fortfarande plats på Lyktans fritidshem måste en ny ansökan lämnas in från och med 1 februari varje år.

Om du gör ansökan per brev eller personligen ska den lämnas till Vallda församlings pastorsexpedition: Särö pastorat, Att: Lyktans fritidshem/ansökan, Vallda kyrkbyväg 8, 434 90 VALLDA

Frågor: Kontakta oss om du har frågor på tel: 0760-02 31 55 eller e-post

GDPR: Vi behandlar era personuppgifter i enlighet med GDPR. Ni kan läsa mer om detta här >>