Gud måste ha stora planer för vår kyrka eftersom personer med unik bakgrund känner sig kallade att komma till oss som tjänare och herdar. Medan vi väntar på ankomsten av vår nye församlingspräst Joakim Schröder, (som varit skådespelare, radio, film och teaterproducent vid sidan av präst i Stockholm), har vi förmånen att stöttas av Hans Bratt Hernberg, kyrkoherde i Los Angeles och tidigare präst i Klara Kyrka i Stockholm med lång erfarenhet av diakonalt arbete bland de utslagna på Sergels Torg, diakon i Storkyrkan och f.d. rockmusiker!
Under senaste tre åren har Kristin vuxit in i rollen som vår lokala administatör som håller ihop vårt arbete i samarbete med våra präster och Kyrkorådet. Hon är en ung och mogen kvinna med fötterna på jorden och en smidig gruppledare med öppna sinnen och handlingskraft. Hon har också gobala perspektiv och har studerat Mellan Östern, sociala medier och modern litteratur och är dessutom legitimerad psykolog! Nedan berättar hon mer om sin bakgrund och hur hon ser på sitt arbete
1. Berätta om dina rötter i Svenska kyrkan. Hur har de har format ditt liv och uppgiften att föra arvet vidare?
Båda mina föräldrar är engagerade i Svenska kyrkan, genom kyrkoråd, församlingsråd och körsång. Min äldsta bror är präst inom Svenska kyrkan. Så för mig har Svenska kyrkan alltid varit en naturlig del av vårt liv. Den har stått för trygghet, gemenskap, tradition och omsorg om andra. Nu vill jag gärna föra detta arv vidare till mina söner så att kyrkan även för dem blir en naturlig mötesplats dit de kan söka sig för att få stöd och vägledning i livet.
2. Hur hamnade du i USA? Hur och var träffade du Aaron?
Jag träffade min amerikansk man Aaron när vi båda var utbytesstudenter i Indien under gymnasiet. Vi höll kontakten efter detta och besökte varandras respektive hem. Vi har nu varit gifta i många år så kärleken höll i sig trots avstånd. Aaron arbetade och levde i Stockholm under sex år, och lärde sig tala flytande svenska, men ville sedan få möjligheten att utveckla sin karriär på hemmaplan. Vi flyttade därför till the Bay Area där han har sina rötter. Vi har nu bott här i 9 år och vår första son Holger föddes här 2015. Sedan kom Gustaf 2021. Aaron arbetar som Treasurer på First Republic Bank.
3. Du har ju en imponerande studiebakgrund som utbildad legitimerad psykolog och andra spännande områden. Vad betyder det för Dig i ditt arbete i Svenska Kyrkan i SF?
Min utbildning till psykolog ger mig redskap och en god grund att möta personer i kris och sorg. Jag kan luta mig tillbaka till den kunskapen när jag möter personer för samtal och rådgivning. Men psykologutbildningen är också en bredd utbildning som ger förståelse för hur grupper och organisationer fungerar, vilket kan vara användbart när man har en allt-i-allo roll som jag har i församlingen.
4. Vilka är våra viktigaste uppgifter i nulägen och den närmaste framtiden?
I nuläget är det viktigaste rollen för Svenska kyrkan i San Francisco att finnas här som stöd för alla svenskar i the Bay Area. Pandemin har lett till att många känner oro, ensamhet, isolering samt upplever ekonomiska svårigheter. Nu går vi ju också igenom skogsbränderna som härjar i vårt område. Vi försöker hålla kontakten med alla våra medlemmar och alla andra som vill ha kontakt. Vi försöker också att i den mån det är säkert och möjligt börja ha gudstjänster utomhus så att de som vill kan få möjlighet att mötas och fira gudstjänst tillsammans.
Längre fram är det viktigaste för församlingen att locka fler medlemmar och göra oss mer synliga och närvarande för fler svenskar i området så vi kan leva vidare som en vital och mångfasetterad församling. Det är viktigt att vi är relevanta för svenskar i the Bay Area och att vi kan vara en mötesplats för personers andliga behov, såväl som en plats där man kan känna sig som hemma och upprätthålla traditioner.