Vi lever i en tid som präglas av högt tempo och stress. Många yttre hot oroar oss. Det kan vara miljöförstöring såväl som ekonomiska och politiska hotbilder. Kanske är det då extra viktigt att hitta balansen på nära håll. I naturen och kulturen finns många möjligheter att bromsa och få perspektiv på tillvaron. I skog och mark finner många harmoni. Den kulturintresserade kan knyta an till samhällets historia för att hitta sammanhang och mening
Henning Rodhe, som är saltsjöbadsbo sedan födseln, tar oss gärna med till ett par av sina favoritplatser i Saltsjöbaden. Henning har arbetat med miljöfrågor under sitt yrkesverksamma liv. Han är medlem i Vetenskapsakademien och vice ordförande i Saltsjöbadens hembygdsförening.
– Vi är lyckligt lottade som bor här med så mycket orörd eller skogsbrukad skog. Vi har hela Erstaviksområdet och det fantastiska Skogsö. Man kan se dovhjortar, rådjur, älgar och harar i de sammanhängande grönområden som är bevarade. säger Henning Rodhe.
Fin badsjö
Dammsjön är en sjö som ingår i Tattby naturreservat i Nacka. Det är en fin badsjö som också innehåller två flytande öar, något som är mycket ovanligt och bara finns på ett par ställen i landet. Hit har Henning Rodhe kommit för att uppleva naturen och titta på fåglar sedan han var liten. Det är fortfarande hans favoritplats i Saltsjöbaden.
– Det är en fantastisk plats där man kommer bort ifrån civilisationen. När man står och tittar ut över sjön ser man ingen bebyggelse åt något håll. Här hör man taltrastar, koltrastar och rödhakar sjunga under våren. Väntar man här en stund tills det börjar skymma, tystnar först trastarna och sedan rödhaken. Har man lite tur kommer morkullan flygande över trädtopparna med sitt knorrande läte. Naturen har varit viktig för mig under hela mitt liv. Förr var det ofta kopplat till motion, men nu handlar det bara om att vara ute för att uppleva, säger Henning Rodhe.
För en tid sedan fanns planer på att bygga hus längs sluttningen vid Dammsjöns sydöstra strand. Men livliga protester räddade naturmiljön den gången. Att bevara naturvärdena är ett ständigt pågående arbete.
– Den snabba expansionen av bostadsbyggande pressar på grönområdena. Det är viktigt att bevara även de mindre grönområdena som finns inne i bebyggelsen. När resterna av parker försvinner är det inte bra för oss.
Hembygdsgården i Neglinge
En annan plats som Henning gärna besöker i Saltsjöbaden är hembygdsgården i Neglinge. Den har bevarats mitt i samhället, bredvid det gamla kommunalhuset.
– Det är en riktig skatt, men det finns ganska många saltsjöbadsbor, som fortfarande inte förstår var hembygdsgården ligger och hur fin den är. Den ligger centralt, men med de stora vägarna runt omkring. Den har anor från 1300-talet. Neglinge by, som fanns på den här platsen, bestod av tre gårdar. Det var strand här intill då och det fanns ängar som gav bete till husdjuren. Husen som står här nu byggdes under 1700-talet. Det är en fin liten grupp av hus som sköts om av hembygdsföreningen och hantverksföreningen med stöd av kommunen.
Hembygdsföreningen har en aktiv verksamhet i hembygdsgården med många aktiviteter under året.
– Det är föredrag om bygden och brasaftnar. Ibland kommer bokhandlaren och berättar om nya böcker. På Nationaldagen förra året bjöd vi tillsammans med församlingen in nyinflyttade saltsjöbadsbor för att se hembygdsgården. Det var väldigt lyckat och trevligt. Kyrkan bjöd på kaffe och tårta. Vi hade cirka 45 kvinnor, barn och män som var nyinflyttade och kom från olika boenden. Vi visade dem gården och hur man levde på den tiden. När de såg vår samling av gamla jordbruksredskap och fiskeutrustning, var det några som berättade, att de hade haft sådana hemma i sina byar. Man kunde inse att vi inte levt så olika här. Vi hoppas kunna göra tradition av att ha öppet hus på Nationaldagen, inte bara för nyinflyttade, utan för alla.
Text: Arne Hyckenberg (artiklen har varit publicerad i Saltaren nr 3 2018)