Gudstjänsten är öppen för alla. Retreaten anmäler man sig till och till konserten är det inträde. Har man varit med på retreaten är konserten utan inträde. Katja Själander, som är musiker i Saltsjöbadens församling, berättar hur idén till retreatdagen tagit form:
– Bakgrunden är att församlingen blev kontaktad av sångerskan Christina Larsson Malmberg som hade ett erbjudande om samarbete med församlingens kör för att tillsammans framföra ”Mystikens systrar”, med musik bakom klostermurarna. Det är en scenisk konsert med musik som skrivits av nunnor genom tiderna. Vissa av musikstyckena är lugna och manar till eftertanke, medan andra är glada och fulla av energi. När jag hörde musiken tänkte jag direkt att det kändes rätt att koppla ihop det med en dag av andakt och bön. Carina Nilsson, som är präst, och Ulrica Hamrin, som är pedagog, nappade direkt på idén, säger Katja Själander.

Nyhet / Publicerad 4 november 2019 / Ändrad 5 november 2019
Mystikens systrar
Gudstjänst, retreat och konsert. 17 november blir det en heldag som tar avstamp i musik komponerad av nunnor från 800-1600-tal. Den som vill delta kan välja att vara med på alltsammans eller någon av delarna.
Vad står på programmet?
– Dagen inleds med gudstjänsten klockan elva. Då medverkar sångerskan Christina Larsson Malmberg. Även Saltarkören är med och sjunger sånger från Taizé. I direkt anslutning till mässan sker en introduktion till retreaten, följt av en gemensam måltid under tystnad. Sedan fortsätter det med meditation och ett pass med meditativ dans, som leds av Ulrica Hamrin. I församlingshemmet brinner en brasa i öppna spisen. Där kan man lyssna till musik från 1100-talet av abbedissan Hildegard av Bingen och läsa en bok. Det finns också möjlighet att boka samtal med prästen Carina Nilsson.
När den tysta delen av dagen är slut avslutas retreatdagen med konserten Mystikens systrar. Det är vacker musik som på olika sätt följer traditionen från den tid nunnorna levde, mellan 800-talet och 1600-talet.
Sångerskan Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn driver sedan snart tio år Operabyrån, som står bakom projektet med konserten Mystikens systrar. Christina Larsson Malmberg och Elisabet Ljungar har skrivit manuset med nunnornas berättelser, som gestaltas av skådespelerskan Joséphine Wistedt.
– I Operabyrån är vi specialiserade på barockmusik och vi har en förkärlek för att gräva fram musik skriven av kvinnor som glömts bort i musikhistorien. Vi upptäckte att det var anmärkningsvärt många nunnor bland de tonsättare vi hittade och vi blev nyfikna på hur det kunde komma sig. Det var ett detektivarbete att ta reda på vilka de var, men det visade sig, att det fanns otroligt drabbande berättelser som dolde sig bakom klostermurarna. Många flickor lämnades på klostren när de var väldigt unga. I de riktigt stränga ankorit-ordnarna blev dörren igenmurad när man trädde in i klostret. Vissa flickor tog sina liv när de insåg, att de skulle vara isolerade från familjer och vänner för alltid.
– Men klostren kunde också vara en fristad där de kunde förkovra sig och vara kreativa, vilket de kanske inte fått om de gift sig. Många var från fina familjer och välutbildade och många sattes i kloster just för att de var musikaliska, då det var attraktivt för kyrkan och den musikaliska verksamheten. Men det fanns också ett motstånd mot dessa musikaliska nunnor. En del av dem blev så populära att kungligheter från andra länder kom för att lyssna och människor köade på gatorna för att höra deras änglalika röster. Det gjorde kyrkans överhuvuden bekymrade, säger Christina Larsson Malmberg.
Hur lät det egentligen om deras musik och vad handlade texterna om?
– Musiken är otroligt vacker och dramatisk! Den går rätt in i hjärtat på mig. Det finns hur mycket som helst att ta av och vi har bara plockat en del av det vi hittat till Mystikens systrar. En röd tråd är att många texter handlar om Maria, men också om relationen mellan Eva och Maria. Det finns en genomgående tanke att Eva är den som för in synden i världen, och att Maria ställer allt tillrätta genom att föda Jesus.
Vilka var egentligen dessa kvinnor bakom musiken och vad kan deras insatser betyda idag?
– De var alla banbrytande för sin tid. Kassia till exempel, som levde på 800-talet i Konstantinopel. Hon motsatte sig föräldrarnas planer att hon skulle bli drottning, och istället grundade hon ett kloster, blev abbedissa, poet och tonsättare. Hon är den första kvinna vars musik finns bevarad. Hennes hymner sjungs än idag och hon räknas som en av de viktigaste personerna ur den bysantinska historien.
– Och Hildegard av Bingen som ju verkligen gjort ett avtryck, både med sin musik och sina texter om kroppen och läkekonst. Hon fick sina texter välsignade av påven och reste runt och predikade, vilket var helt unikt som kvinna på 1100-talet. Senare blev hon också helgonförklarad.
Mystikens systrar är en scenisk konsert. Vad innebär det?
– Vi har tagit hjälp av en regissör och en skådespelerska för att ge en scenisk inramning till musiken och de spännande berättelserna. Nu i höst är vi också otroligt glada över att få samarbeta med olika kyrkokörer i föreställningen. Det blir en extra dimension som är fantastisk, säger Christina Larsson Malmberg.
17 november
Mässa kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan
Carina Nilsson, präst, Saltarkören,
Christina Larsson Malmberg, solosång
Endagsretreat kl 11.00-18.00 Uppenbarelsekyrkan/
Saltsjöbadens församlingshem
Vägledning till ditt inre med hjälp av meditation, musik och
rörelse. Medverkande Carina Nilsson, präst, Ulrica Hamrin,
församlingspedagog. Ingen kostnad.
Anmälan senast 11/11: 08-748 19 14, ulrica.hamrin%20@svenskakyrkan.se
@svenskakyrkan.se, (Begränsat antal platser).
Konsert kl 17.00, Uppenbarelsekyrkan
Mystikens systrar, en scenisk konsert med regi av Elisabet
Ljungar och musik av nunnor från 800-1600-tal.
Christina Larsson Malmberg, sopran, Catalina Langborn,
barockviolin, Lisa Rydberg, barockviolin, Mime Yamahiro
Brinkmann, barockcello, Jonas Nordberg, teorb, Mariangiola Martello, cembalo & kistorgel, Joséphine Wistedt, skådespelare
Saltsjöbadens kyrkokör, Katja Själander, dirigent.
Entré: 100 kr (7–18 år 50 kr). Förköp Synsam, Saltsjöbadens centrum (kontant och Swish)