Foto: Arne Hyckenberg

Möt Lars Viper

Nyhet Publicerad Ändrad

Söndag 16 februari välkomnades Saltsjöbadens församlings nya kyrkoherde, Lars Viper. Vi har träffat Lars Viper för att få veta mer om vem han är, om kyrkans roll och vad han vet om Saltsjöbaden.

– Jag är en stockholmsgrabb från början, född i Vasastan. Jag har framförallt levt i Stockholms innerstad under mina uppväxtår. Jag sjöng i gosskör i S:t Jacobs kyrka vid Kungsträdgården, där jag också konfirmerades, säger Lars Viper.

I samband med värnplikten började Lars läsa teologi och prästvigdes i 25-årsåldern. Han gjorde sin prästpraktik i Stockholms stift under biskop Krister Stendahl.
– När han gick i pension valde jag att prästvigas av Jonas Jonsson som jag haft som lärare vid Uppsala universitet. Min prästtjänst kom att huvudsakligen bli i Strängnäs stift, där Jonas Jonson var biskop. Jag har också arbetat i Enköping i Uppsala stift.
–Min fru Marianne och jag har de senaste åren bott i Nyköping, där jag varit kyrkoherde i Nyköpings församling sedan 13 år samt kontraktsprost i Nyköpings kontrakt. Under somrarna har vi tillbringat mycket tid i Norrtälje, säger Lars Viper.

Vad fick dig att söka tjänsten som kyrkoherde i Saltsjöbaden?
–Det som lockade mig när jag såg den här tjänsten, i somras, var att detta är ett mindre sammanhang, där församlingen efterfrågar någon som både ska vara präst och chef. Det tyckte jag var roligt och något jag längtat till. Sedan är jag ju från Stockholm, så det är ”win-win” att få komma tillbaka hit.

Vi har inte en färdig bruksanvisning, utan snarare en orienteringskarta att ge människor, för hur man kan leva och förstå sitt liv och framtiden.

I mitten av januari gick flyttlasset från Nyköping till Saltsjöbaden och nu bor Lars och Marianne i prästbostaden som hör till tjänsten.
–Att vi lämnade Nyköping berodde även på att våra tre söner är vuxna och utflugna. Vi funderade var vi skulle bo och om vi skulle bli kvar i Nyköping. Jag kände att jag behövde göra något annat, så jag sökte tjänsten här. Jag är jätteglad över den här kyrkoherdetjänsten som känns utmanande och rolig.

Vilka är dina styrkor som kyrkoherde?
–Jag brukar tänka på mig själv som någon som försöker ta ut riktningar och vara visionär. Mitt uppdrag är att leda framåt och inte att sitta och detaljstyra allt. Jag tycker den bästa bilden för gott ledarskap är en fjällvandring, där ledaren ska motivera en grupp människor att gå mellan två fjällstationer. Chefen måste både få den som går sist att orka och den som vill springa före att lugna sig, samtidigt som chefen håller kursen. Det är en bild av vad som är ledarskap.

Vad tar du med dig från din tid i Nyköping?
–Det jag tar med mig är att kyrkan måste vara relevant för de människor som finns runt omkring i samhället. Vi har ett ben i vårt eviga nedärvda budskap, som är evangeliet i ord och handling. Vårt andra ben är att vara relevanta för människor och möta dem i nuet.

Hur ska kyrkan göra för att vara relevant här och nu?
–Att möta människor och samtala är överlägset. Det är något vi aldrig får dra oss undan. Jag läste om en undersökning som visade på att alla människor bär på hemligheter. Det tar upp en stor del av vår tid. Får man en chans att tala med någon om sina jobbiga hemligheter kanske det inte är så farligt längre. Det är precis detta vi jobbar med i kyrkan och där finns vår möjlighet att vara relevanta. Vi behöver vara tydliga med att vi är till för människor och att budskapet har bäring på det liv vi lever idag. Vi har inte en färdig bruksanvisning, utan snarare en orienteringskarta att ge människor, för hur man kan leva och förstå sitt liv och framtiden. Det är något unikt som kyrkan kan erbjuda. Det är mitt och församlingens yttersta mål att skapa den här relevansen för människor. 

Vad vet du om Saltsjöbaden?
–Egentligen inte mycket, utom om kyrkan. Den har jag känt till, eftersom den är så speciell med Nathan Söderbloms tematik. Det finns en hel teologi i den här byggnaden. Men det är inte alla som ser vad det är på väggarna. Saltsjöbaden som samhälle vet jag inte så mycket om annat än att det är otroligt naturskönt och vackert här. Det är en kulturhistorisk bygd och ett gammalt villaområde. Det ger en stabilitet, samtidigt som det förstås finns både glädjeämnen och sorgeämnen här som i Nyköping. Nu ser jag fram emot att lära känna människorna i Saltsjöbaden.

Hur kom det sig att du blev präst?
– Det har jag grubblat en hel del på själv. Jag tror att det delvis berodde på att jag hade ett intresse för att läsa. Min pappa och familjen har hållit på med handel, men för min del blev det studier. Då tyckte min pappa, som var praktiskt lagd, att jag skulle bli något ordentligt och det var att bli präst. Det kom sig nog av att han, liksom många stockholmsungdomar under kriget, växte upp med KFUM. Det var också en ungdomsrörelse som kom att ligga honom varmt om hjärtat. Men det
berodde även på konfirmationstiden, som betydde väldigt mycket för mig. Det var en traditionell konfirmation. Inget läger, utan lördagsläsning med bulle och mjölk vid ett långbord. Men på något sätt imponerade konfirmationsprästen, Sven Carlsson, på mig med sin seriositet. Det var en viktig tid i livet för mig. Under gymnasietiden var jag mycket aktiv i Credo inom SESG (Sveriges Evangeliska Student- och Gymnasiströrelse). Vi var i Katarina kyrka på fredagar då det var ungdomsmässor. Det väckte tron och en längtan till kyrkan. Jag har aldrig ångrat att jag blev präst och fått möta människor.

Nu ser jag fram emot att lära känna människorna i Saltsjöbaden.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag var nog väldigt intresserad av att bli polis, eller brandman, som många grabbar. Men jag insåg ganska tidigt att jag inte var fysiskt rustad för det. Sedan har jag alltid varit intresserad av historia, så jag tänkte mig arbete med bibliotek, arkeologi och sådant som har att göra med att läsa. Samtidigt är jag en ganska aktiv person, så stillasittande hade inte heller varit så lätt för mig.

Söndag den 16 februari välkomnas du i Uppenbarelsekyrkan. Hur tror du det kommer att kännas denna dag?
– Jag tror det kommer att vara mäktigt och högtidligt och jag kommer att känna mig ödmjuk och glad, säger Lars Viper.

Text: Arne Hyckenberg

Lars Viper

Ålder: Ålder: 55 år
Familj: Hustrun Marianne och sönerna Jacob, Marcus och Lucas.
Motto: Först människa, sedan kristen.
Gillar att göra på fritiden: Det är nog att åka till sommarhuset i Norrtälje, där jag får koppla av och läsa.
Favoritförfattare: Jag tycker Pär Lagerkvist är en av de riktigt stora. Hans skriftspråk tilltalar mig väldigt mycket. Hans litteratur är både andlig och profan.
När det gäller andlig litteratur söker jag mig gärna till Dietrich Bonhoeffer. Han är inte så lätt att förstå men har något att säga om vår tid.
Favoritpsalm: Grundtvigs psalm 258 ” O liv, som blev tänt”.
Bibelord du ofta tänker på: ”Var inte rädd” återkommer Jesus till många gånger. Var inte rädd när det stormar på havet. Det är ett väldigt gott budskap, för rädslan är bland det farligaste som finns. Att kunna säga till människor: ”Du behöver inte vara rädd. Det är vad tron kan skänka dig” är något helt fantastiskt!