Foto: Arne Hyckenberg

Längtade efter kyrkan mitt i byn

Nyhet Publicerad

Nya prästen Kristina Lutborg längtade bort från storstad och till bykänsla. Under sin första arbetsvecka i Saltsjöbaden fick hon ett varmt välkomnande av kollegor, förtroendevalda och församlingsbor. Vi möter henne på sopplunchen i församlingshemmet under hennes andra arbetsvecka.

Ett 40-tal besökare sitter vid lunchborden och väntar på Kristina Lutborg, Saltsjöbadens nya präst. Kristina ställer sig upp och presenterar sig lite kort och leder sedan in i andakten.
– I söndags var det Tacksägelsedagen. Därför passar det att vi sjunger psalmen ”Härlig är jorden”, säger hon.
Mellan vers två och tre berättar Kristina om änglarna, som kom till herdarna på ängen för att berätta om det glada budskapet. 
– I vers tre kommer vi att sjunga ”Änglar den sjöngo”, det var här som änglarna berättade att Gud blivit människa, i barnet Jesus. Nu sjunger vi sista versen, säger hon. 

Till sopplunchen kommer Kristina att återkomma då det är en av hennes kontaktytor med vuxna och äldre i församlingen. Hon kommer även ha kontakt med volontärgruppen, internationella gruppen, äldreboendet Sjötäppan och Saltsjöbadens sjukhus. Förra helgen rivstartade hon med att hålla i gudstjänsten i Uppenbarelsekyrkan på Den helige Mikaels dag. 
– Temat för söndagens bibeltexter var kampen mellan gott och ont. Den gammaltestamentliga textens sista vers löd: 
”Var inte rädd…allt ska gå väl”.
– Det är hoppet som kyrkan, tillsammans med andra, ska förmedla. Speciellt i den tid som vi lever i nu. Vi som enskilda människor kan känna en hopplöshet, en oro och det ska vi få känna. Det är så livet och verkligheten är. Men kyrkans budskap till oss människor är, att det kommer gå bra, säger Kristina. 

Hon har arbetat som präst i 31 år och kommer närmast från Västermalms församling på Kungsholmen.
– Här i Saltsjöbaden har jag fått ett varmt välkomnande av så många, som jag mött både i gudstjänsten, men även i grupper som ska jag ingå i, säger hon. 
Tidigare har hon arbetat i stora församlingar och nu sökte hon sig till ett annat sammanhang.
– Jag längtade efter en annan miljö, med en mindre organisation och färre anställda. 
Saltsjöbadens församling vill vara en kyrka som är ”mitt i byn”. 
– På en vecka har jag redan känt att kyrkan är en självklar plats i Saltisbornas hjärtan och medvetande, säger hon.

Text: Emelie Simmons

– Det är hoppet som kyrkan ska förmedla. Speciellt i den tid som vi lever i nu, säger Kristina Lutborg. Foto: Arne Hyckenberg

MÖT ÄVEN TOMAS OCH URBAN

Nya ansikten i församlingen

Möt Urban Rosengren, ny kyrkomusiker och Tomas Hallonsten, pedagog med musikinriktning.