”Inte ens Zlatan klarar sig utan hjälp”

Nyhet Publicerad Ändrad

Tanken med Thomas Arlevall

Det var fredag 1 december och Adventssamling enligt tradition med Igelboda och Neglinge skola i Uppenbarelsekyrkan. Det kom 500 elever från låg- och mellanstadiet och sjöng adventssånger och tände första adventsljuset. Jag berättade för eleverna om när Jesus red in i Jerusalem och hur folket ropade Hosianna, som betyder ”Kom och hjälp oss”. Hjälp oss att ta hand om varandra, leva med varandra i fred. Då behöver vi varandra för ingen klarar att skapa fred på egen hand.

Tänk dig en fotbollsmatch! I laget finns målvakt, backar, mittfältare och forwards. Det spelar ingen roll om Zlatan är själva stjärnan i laget. Han kan inte spela matchen på egen hand. Alla behövs i laget för att det ska bli match. Och inte bara spelarna, det behövs lagledare och det behövs avbytare, det behövs någon som dömer matchen, någon som tvättar fotbollsdräkterna (för vem vill springa ut på planen i smutsiga dräkter?), någon som klipper gräset, någon som masserar lårkakorna… (fyll på själv).

På samma sätt är det i skolans värld. Det behövs elever som vill lära sig och lärare som vill lära ut, en rektor som visar riktning, någon som lagar maten och en vaktmästare som lagar sånt som är trasigt, någon som städar (för vem trivs i smutsiga lokaler?), en kurator som tar hand om svåra samtal, en sjuksköterska som tar hand om den som slagit sig… (fyll på själv)

Alla behövs, oavsett om det handlar om fotboll eller skola. Jag ville säga till eleverna att alla kan inte vara bra på allt, men alla är bra på något. Vad är du bra på? Vad är din gåva? För vem vet vad dessa barn kommer att växa upp till? Någon kanske blir en ny Zlatan, en annan en stolt lärare, en tredje viger sitt liv som läkare i Läkare utan gränser och någon kanske riskerar livet för att kämpa för mänskliga rättigheter. Vem vet vilka möjligheter som bor i dessa barn?

I kyrkans värld är barnen så viktiga att Jesus själv säger att ”Guds rike tillhör sådana som de.” Och så den där märkliga berättelsen om Gud, som föds tillsammans med ett litet barn och som bor i det barnet. Jag tror att Gud föds tillsammans med varje barn, finns där och bor där. I varje barn bor samma värde, samma rättigheter och möjligheter.

Men även om jag tror på detta för varje barn, så vet jag också, att alla inte har samma möjlighet att använda sina möjligheter, för så ser inte verkligheten ut. Den kan vara både grym och hänsynslös. Det finns barn som hotas och förnedras genom sexuella övergrepp, barn som utnyttjas som handelsvaror, som drabbas värst av krigets vanvett och, om de kan, flyr för sina liv.

Finns det något som berör oss så illa som när barn skadas? Det är därför så många människor och organisationer kämpar för att barn ska få det bättre, i Sverige och utomlands. Svenska kyrkans internationella arbete är en sådan organisation. Läs mer om vad årets Julkampanj handlar om. Den är värd att stödja!

Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. Ett barn föddes i julnattens timmar och Gud var där. Varje dag och natt föds barn och Gud är där. Om och om och om igen. Det är i barnet som vår framtid bor. Det är hos barnet som ljuset lyser igenom och ger oss hopp om en värld tillsammans i fred.

En välsignad god jul och ett gott nytt år önskar jag dig!

Thomas Arlevall, kyrkoherde

Stilla natt, heliga natt! Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår, nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen, oss är en Frälsare född. (Julpsalm 114)

 

 

 

 

Thomas just nu

Missa inte...
...Jazz i jul på Annandagen. Stämningsfullt, vackert och svängigt på en och samma gång.

 

Hoppas på...
…snö och skidåkning i Saltisbacken.

 

Ser fram emot...
...att lyssna på Robert Wells och Sofia Källgren som åter besöker vår kyrka på trettondedag jul.