Saltaren träffar Per Jedefors, som är ordförande i kyrkorådet. Han är nu pensionär och har i sitt yrkesliv arbetat som bankman i Sverige och utomlands.
Det första uppdraget i Svenska kyrkan var i New York i mitten av 70-talet.
– Jag fick frågan av kyrkoherden i den dåvarande Sjömanskyrkan, om jag ville hjälpa till med församlingens ekonomi. Det gjorde jag, när jag under några år arbetade i New York, säger Per.
Saltsjöbaden har sedan mer än 40 år varit Pers fasta punkt. Han fick för nio år sedan frågan om att engagera sig i kyrkorådet.
– Jag ställde upp i den opolitiska gruppen Vår Kyrka i Saltsjöbadens församling då jag gärna ville bidra till församlingen med min yrkesmässiga erfarenhet, säger Per.
Han menar att det är viktigt att ett kyrkoråd förstår hur kyrkans ekonomi fungerar för att kunna göra kloka val och prioriteringar.
– Vi var snabba att planera för risken av minskade medlemsintäkter som följd av pandemin, säger Per
Saltjsjöbadens församling har ungefär 7 000 medlemmar och det bor 10 000 i församlingen. Den bildades i samband med att makarna Knut och Alice Wallenberg lät uppföra och skänkte Uppenbarelsekyrkan till församlingen.
– För väldigt många betyder
Uppenbarelsekyrkan och Skogsö
mycket. För oss i kyrkorådet är det viktigt att vi tar väl hand om kyrkans byggnader. Det kostar mycket: de ska värmas upp, städas, underhållas, renoveras, och vi behöver ibland göra betydande nyinvesteringar. Det är fantastiska fastigheter som församlingen förvaltar och nyttjar, säger Per.
Församlingen värnar och vårdar rollen som aktivt delaktig i Saltsjöbaden – ”kyrkan mitt i byn”.
– Kyrkorådet har fokus på vad som är bäst för Saltsjöbadens församling – utan att behöva hantera partipolitiska överväganden, säger Per.
Vidare ska kyrkan vara relevant för vuxna, ungdomar och barn genom förankring i kristna värden.
– Vi ska också vara en hållbar kyrka, ekonomiskt, socialt, andligt och miljömässigt, avslutar Per.