Titta runt i kyrkan!
Följ länken och se kyrkan invändigt - från vapenhuset till altaret. Klicka dig runt i kyrkorummet. Där du ser ett ”I” finns mer information om det du ser i kyrkan.
Klicka här och se kyrkan inuti.
Ununge socken nämndes första gången år 1287, då deras kyrkoherde hette Asker.
Kyrkobyggnaden är av uppländsk typ och helt tillkommen på medeltiden så när som på taket och en mindre del av sakristian. Den är av vald och kluven gråsten och har troligen från början varit putsad.
Troligen omkring år 1500 befanns kyrkan för trång, så man rev västra väggen, ökade ut kyrkorummet åt väster med en tredjedel och byggde vapenhuset. Då försågs också både östra och västra väggarna samt vapenhusets gavel med nya rösten av tegel, ornamenterade med kors och andra blinderingar samt så kallad strömskrift, som framträtt i kontrastfärg mot det röda teglet.
Det är många fakta som pekar på att det var under 1200-talet som kyrkan uppfördes. Det platta trätaket och den målade dekorationens rytmiska flätmönster ter sig naturligast i denna tid. Dit hör också triumfkrucifixet, dopfunten, rökelsealtaret och Sanctusklockan.
Triumfkrusivizet är från omkring år 1270 och anger den ungefärliga tiden för när den äldsta kyrkan fullbordades.
Av medeltida träskulpturer återstår nu endast en, det stora triumfkrucifixet på korets norra vägg. Kristusbilden ä en av de finaste som bevarats i vårt land och återger en uppfattning av den Korsfäste som i konsten förekom endast under en ganska kort period vid 1200-talets mitt och strax därefter.
Krucifixet har sin närmaste motsvarighet i Danmark.