Lyssna

Lagmansleden

En vandring för kropp, själ och andlighet.

Pilgrim Roslagen, har genom den f.d. pilgrimsprästen Lars-Åke Johansson skapat den s.k. Lagmansleden, en pilgrimsled som sträcker sig mellan Skederid kyrka/Finsta och Uppsala Domkyrka. Men du kan lika gärna börja vandra från Norrtälje kyrka till Skederids kyrka och vidare, eller varför inte från Frötuna kyrka etc.

Pilgrimsvandringar har oftast som mål någon kyrka eller helig plats. Denna led erbjuder många kyrkor att vandra till, men kanske det är själva vandringen som är resans mål. Det går att vandra på Lagmansleden på många olika sätt, sträcka för sträcka, flera sträckor eller hela leden. Det finns goda möjligheter att ta sig till och från de olika etapperna, inte minst med buss. Så varför inte börja i Norrtälje kyrka och vandra till Skederid, för att sedan fortsätta vidare, sträcka för sträcka in mot Uppsala för att avsluta vandringen i Domkyrkan eller tvärt om. Denna historiska led får oss att känna historiens vingslag, förundras över den skapelse och värld vi vandrar i och andas in en allt djupare samhörighet med allt levande och särskilt den Gud som bär oss och vår värld i sina händer.

EN KORT HISTORISK BAKGRUND

Lagmansleden invigdes den 23 juli 2023 av biskop emeritus Martin Lind. Leden binder ihop Uppsala Domkyrka med Finsta och Skederids kyrka som ligger i Rimbo pastorat. Lagmansleden kom till i samband med den kulturvecka som anordnades i Finsta den 23 juli 2023, med anledning av att Heliga Birgittas 650-åriga dödsdag eller som vi säger, hennes himmelska födelsedag.
Då hennes far lagman, riddare och riksråd Birger Persson var en av de närmaste i kretsen kring kungen, reste Birger Persson förmodligen ganska ofta till Uppsala. Birger Persson och hans hustru Ingeborgs grav, finns i Uppsala Domkyrka.

Ledens tillkomst är ett led i ett arbete med att binda ihop heliga platser med varandra och underlätta för pilgrimsvandrare och andra att finna naturliga pilgrimsleder och mål för sina vandringar, även om pilgrimsvandring nog främst är en inre vandring. Det pågår på flera h

Lagmansleden har ingen markering i naturen men kommer att finnas inlagd som led på olika pilgrimsvandringskartor. Leden följer de stora segellederna som var farbara mellan 1100-talet till 1400–1500-talet in mot Uppsala. Sjuhundra leden gick från Norrtäljeviken, Finsta, Rimbo in mot Uppsala. Långhundraleden gick från Åkersberga, in mot Närtuna och Uppsala. Det är efter dessa leder som förenas vid Närtuna som alla de kyrkor vi besöker ligger.

Lagmansleden är ca 85 km lång och går genom ett historiskt och naturskönt landskap där man verkligen känner historiens vingslag. Den som är kunnig om blommor och örter får sitt lystmäte. Har man möjlighet ska man besöka kyrkorna och ta del av deras historia. Leden följer ofta gamla vägar och stigar. Tyvärr måste vandraren en kort sträcka på ca 1,5 km gå vid sidan av riksväg 77.

PRAKTISKA DETALJER

Denna beskrivning berättar hur leden är tänkt att gå men kanske du som vandrar kan hitta andra vägar och stigar.
Tyvärr finns det, efter leden inga naturliga platser där du kan övernatta inomhus. En möjlighet kan vara att ta kontakt med de församlingar/pastorat som ansvarar för de olika församlingshemmen som finns i närheten av de kyrkor vi besöker och höra efter om det är möjligt att komma in och sova där.
Är ni en grupp så är det absolut möjligt. Detta innebär att du behöver bära ett litet tält med sig och andra sovattiraljer om du inte väljer att vandra en dag.
Det finns platser i närheten av de olika kyrkorna där du kan slå upp ett tält och övernatta.

När det gäller kyrkorna och deras öppettider kan det vara bra att kolla med de olika församlingarna om detta. Visserligen brukar de flesta kyrkor vara öppna dagtid under sommaren men det är bra att kolla upp.

Eftersom det inte finns några platser där du kan handla mat behöver du bära maten med dig under vandringen. Du kan handla mat Rimbo och Uppsala. I Finsta finns möjlighet att äta mat.

Det kan också vara bra att känna till att bussförbindelserna är ganska goda. Det går bra att ta bussen till och från flera av dessa platser både till och från Uppsala, Rimbo, Finsta och Norrtälje och därmed vandra en eller flera dagar. Vid dessa platser går det alldeles utmärkt: Uppsala, Danmark, Husby-Sjuhundra, Närtuna kyrka, Rimbo och Finsta.

LAGMANSLEDENS STRÄCKNING FRÅN UPPSALA DOMKYRKA 

 

Dag 1 (Ca 15 km)

Leden följer Fyrisån fram till Sävjaån. Därefter följer man Sävjaån fram till               Sävja. Här kan du besöka den ganska nybyggda kyrkan för att sedan gå till Danmarks kyrka som är en tegelkyrka från 1300-talet. Det går utmärkt att ta bussen till och från Danmarks kyrka till Uppsala centrum.
Denna stärka är en fantastiskt vacker och fin sträcka att vandra utefter.           Inte helt enkelt att tälta i närheten av kyrkan. Man behöver kanske kolla upp lite var det kan gå. Det finns ett församlingshem vid kyrkan.

Dag 2 (ca 24 km, 27 om du går via Vidbo kyrka)

Vi börjar vandringen vid Danmarks kyrka.
Via Linnés Hammarby vandrar vi ner till den gamla vägen, som går från riksväg 77 in till Uppsala.
Vi besöker ”Mora stenar”, platsen där kungar förr i tiden valdes till kungar och fortsätter sedan till Lagga kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. (Kyrkan tillhör Knivsta pastorat). Här passar det bra att äta sin lunch och kanske fira middagsbön.
Därefter går leden längs mindre vägar. Via bl.a. Risberga och Broborg, två av de största fornborgarna med god utsikt över Långhundraleden, vandrar vi fram till Husby-Långhundra kyrka som är en gråstenskyrka vars äldsta delar är från 1200-talet. (Kyrkan tillhör Knivsta pastorat)
Här kan du ta bussen mot Uppsala eller Norrtälje.

Dag 3 (ca 13,5 km)

Vandringen börjar vid Husby-Långhundra kyrka och följer vägen söderut längs den lilla asfalterade väg som går mot Vidbo och Vidbo kyrka.
Strax innan Bista tar vi den väg som går mot Skepptuna kyrka. Vid detta vägskäl kan du, om du anser dig ha tid, fortsätta vandringen till Vidbo kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. (Kyrkan hör till Märsta pastorat.)
Det är cirka 1,2 km från avtagsvägen till Vidbo kyrka. Efter besöket i Vidbo kyrka går du tillbaka till avtagsvägen mot Skepptuna kyrka och följer vägen som leder fram till Skepptuna kyrka, som har sina äldsta delar från 1200-talet. (Kyrkan hör till Märsta pastorat).

Från Skepptuna kyrka följer du en mindre väg österut, som efter några kilometer blir lite större, fram till Närtuna kyrka. Även den byggdes i slutet av 1200-talet. ( kyrkan hör till Rimbo pastorat)
Här går det bra att övernatta om du kan tälta. Här finns också ett församlingshem, men då behöver du kontakta pastoratet för att höra om du kan övernatta. Sommartid kan det gå bussar tidigt på morgonen från Rimbo till Närtuna och Gottröra.

Dag 4  (ca 24 km)

Vandringen börjar vid kyrkan och går längs landsvägen fram till Malmby där vi viker in på en liten grusväg som sedan blir till en traktorstig.

Efter stigen finns en sjö där det går bra att bada. Leden går via Esmanbol, fram till en asfalterad väg, där vi går mot söder (vänster) och följer vägen till Gökan där du vid vägskälet tar den vänstra vägen (österut) och följer sedan den vägen tills du kommer fram till den stora vägen som går mellan Rimbo och E18.
På andra sidan den vägen följer man banvallen in mot Rimbo.                                  Efter cirka 1 km finns en avtagsväg mot höger (österut) som går till byn Kundby. Från Kundby följer du sedan grusvägen över Finstavägen mot Liesta och Rimbo kyrka.

Strax intill infarten till Hembygdsgården finns en stig på vänster sida som du följer tills du kommer fram till Rimbo kyrka, som är en kyrka från 1100-talet, då en trä kyrka som ersattes med en stenkyrka under 1200-talet. (Kyrkan tillhör Rimbo pastorat). Här finns möjligheter att tälta. Det finns även ett församlingshem.

Här finns goda bussförbindelser med Uppsala, Stockholm och Norrtälje.

Dag 5 (ca 9 km)

Dagen börjar vid Rimbo kyrka, vi går samma väg tillbaka till Kundby. Där viker vi av mot öster (vänster) och följer sedan banvallen till dess vi kommer fram till Finsta.

Där kan det vara fint att först gå upp till heliga Birgittas bönegrotta, för en liten andakt. Därefter vandrar man ner till stora vägen, går över bron och sedan viker av åt vänster och följer Birgittastigen. En vacker vandringstig där det efter stigen finns små citat av Brigitta att reflektera över.

Leden  kommer ut strax  innan Skederids kyrka som är en kyrka med anor från slutet av 1200-talet och som  som efter heliga Birgittas död blev en viktig pilgrimsvandringskyrka.
Vid kyrkan finns ett församlingshem.

Från Finsta kan du ta bussen både till och från Uppsala, Norrtälje och Stockholm.
I Finsta finns ett goda möjligheter att äta.