Rättviks kyrka

16/8 - 14/6
Alla dagar kl. 09.00 - 16.00

Andra öppettider kan förekomma

Rättviks kyrka - titta gärna in! (klicka här för att se en film)

Rättviks kyrka har anor från 1200-talet. Den är tillbyggd i flera etapper och är i sin nuvarande skepnad från 1793. Från medeltidskyrkan finns korkåpa och träfigurer bevarade. Predikstolen är från 1600-talet och altaruppsatsen från 1700-talet. I tornet hänger Dalarnas äldsta klocktrio. Vid kyrkan ligger Stiftsgården. Gudstjänst firas söndagligen kl. 11.00. Sommartid äger också kvällsgudstjänst rum.

Kyrkans omgivning

I en båge från nordväst till nordost om kyrkan ligger 87 gråtimrade kyrkstall i två markerade klasar med gränder och små öppna platser. Färden till kyrkan gällde i gången tid inte bara det obligatoriska gudstjänstbesöket utan också allt det andra som hörde livet på kyrkvallen till: sockenstämmorna, nyhetsförmedlimgen, tiondet, byskvallret, krogbesöket m m. Ett stall för hästen var här ett "måste"! De nuvarande stallen är huvudsakligen från 17/1800 - talen men ett av stallen är enligt den dendrokronologiska dateringen från 1492. Färden till kyrkan kunde för bybor nere vid Rättviken också företas med båt. I århundraden har storbåtar med 8 - 12 årpar plöjt Siljans vågor. I mitten på 1800 - talet kunde vissa söndagar upp till åtta båtar lägga till vid kyrkudden. I dag rors sommartid minst en kyrkbåt till gudstjänsten i Rättviks kyrka.

Lars Pettersson

Ekonomi- och löneassistent