Körer

Körsång är bra för hälsan!
Att sjunga tillsammans ger en känsla av gemenskap, andningen blir långsam och regelbunden vid långa fraser. Hjärt- och lungfunktionen förbättras också. Halten av ”lugn och ro”-hormonet oxytocin stiger. Vagusnerven, kroppens eget antistressystem stimuleras.
Regelbunden körsång kan öka vår motståndskraft. Sång skapar ofta en känsla av ökad energi och avslappnng och förbättrar då den upplevda livskvaliteten. Detta enligt Töres Theorell, professor emeritus vid Karolinska institutet.

Körsång mot demens och virus
Ett antal undersökningar med dementa patienter visar att körsång inte bara gör dem piggare och gladare utan dessutom hjälper dem att minnas saker och får dem mer alerta och bättre på sociala kontakter.
Dessutom pekar flera undersökningar på att körsång direkt och snabbt stärker den del av kroppens immunförsvar, som först möter främmande bakterier och virus när de kommer mot slemhinnorna i exempelvis munhåla och hals.
Allt enligt kulturellahjarnan.se