Dop

Livets mirakel - ett nytt litet barn har kommit till världen. Den glädjen vill vi gärna dela och fira tillsammans med er!

Kyrkan döper - både barn och vuxna, och dopet är en kärleksförklaring från Guds sida - du är önskad, älskad och sedd. Och så löftet från den bibelvers som gett kyrkan uppdraget att döpa: "...jag är med er alla dagar till tidens slut". Alla dagar, oavsett vad som händer. Från föräldrarnas sida finns det med en glädje och en tacksamhet för barnet och en bön om hjälp att klara av att vara just förälder.

Dop och medlemskap
Det är oftast små barn som döps i Svenska kyrkans ordning, men även ungdomar och vuxna vill döpas. Det kan ske i samband med konfirmationen eller efter undervisning med en av våra präster.

Faddrar
Föräldrarna kan utse en eller flera faddrar (kallades tidigare gudmor/gudfar).
En fadder ska själv vara döpt. Uppdraget, som är ett förtroendeuppdrag från föräldrarna, innebär att vara en vuxen vän till barnet. Faddern ska berätta om dopet och att Gud finns med i barnets liv. Faddrarna medverkar ofta i dopgudstjänsten med ljuständning, textläsning med mera.

Dopklänningar
Vi har fyra dopklänningar som finns att låna gratis hos oss. De hämtas i Rättviks församlingshem. De återlämnas tvättade och strukna senast tisdagen veckan efter dopet.

bokning av dop och dopkalas

Behöver ni en plats där ni kan ha dopkalaset?
Boka gärna Rättviks församlingshem, Boda prästgård eller Ore Sockenstuga.

För information och bokning av dop samt dopkalaset,

0248-736 50 (öppet helgfria vardagar kl. 09-12, 13-16)
rattviks.pastorat@svenskakyrkan.se

Se gärna rutan nedan för mer information.

tider och platser

Rättviks kyrka
lördag kl. 15.00, kl. 16.00 eller kl. 17.00, i söndagens gudstjänst kl. 11.00 eller söndag kl. 13.30

Under juni, juli och augusti
lördagar kl. 14.00, kl. 15.00, kl. 16.00 eller kl. 17.00
i söndagens gudstjänst kl. 11.00 eller söndag kl. 13.30

Boda kyrka       - enligt överenskommelse
Bingsjö kapell   - enligt överenskommelse
Dådrans kapell - enligt överenskommelse
Ore kyrka         - enligt överenskommelse

Sommarens fäbodgudstjänster (se kalendern/RättviksNytt)
Ring för uppgift vilka fäbodar som bokats.

Annan plats, lokal
Har ni andra önskemål om dopplats/doplokal går det också bra!
(T.ex. Församlingshemmet, i hemmet, bystugan, Boda prästgård, Ore Sockenstugan, etc.)