Foto: Bostads AB Mimer.
Lyssna

Pressmeddelande / Publicerad 19 april 2022 08:00

Elva stora Västerås-aktörer anordnar skräpplockardag för andra året i rad

Många var det som anslöt sig till Skräpplockardagen ifjol, trots hård blåst och snöyra. I år hoppas de samverkande aktörerna på en ännu större uppslutning och Magdalena Sjöholm, eventpräst vid Svenska kyrkan, har lovat göra vad hon kan för att vädret ska vara bättre i år.

Fredagen den 22 april kavlar de elva stora Västerås-aktörerna upp ärmarna och gör en insats för vår vackra hemstad. Bakom Skräpplockardagen står Svenska kyrkan Västerås, Bostads AB Mimer, VafabMiljö, Västerås Citysamverkan, Västerås stad, VL, VSK Bandy, Mälarenergi, PRO, Vänliga Västerås och Skräpo.

Ditt skräpplockande gör skillnad

Visste du att VL:s bussar drivs av biogas? Sverige är faktiskt världsledande på biogasproduktion. Och biogas produceras faktiskt av rent skräp. 100 bananskal gör att en VL-buss kan köra från City till Erkslund. Så om alla väljer att sortera sitt skräp hemma i soporna istället för på marken så gör det en enorm skillnad.

- Jag förstår att man kan tänka att skräp på marken inte är mitt bekymmer, om det inte är jag som skräpat ner. Om jag i stället plockar upp det, även om jag inte slängt det där, så bidrar jag till att göra den här världen till en bättre plats, säger Magdalena Sjöholm, eventpräst Svenska kyrkan i Västerås.

Att panta hjälper också miljön

Du kan också hjälpa miljön genom att panta burkar och flaskor. 6 återvunna aluminiumburkar sparar energi som räcker till ett dygn vid datorn och energin från 277 pantade flaskor motsvarar 60 tvättar med kläder i 40 grader. Det fina med återvinning av flaskor och burkar är också att du kan återvinna glas, aluminium och stål hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Så när du pantar gör du en verklig skillnad för miljön. Så du som går ut och plockar skräp på skräpplockardagen, passa på att panta de burkar och flaskor du hittar!

Nedskräpning skapar problem på många sätt

- Nedskräpning är ett samhällsproblem. Det skadar djur och natur, förorenar vårt vatten och skapar otrygga städer och bostadsområden. Och så är det fult och kostar en massa pengar också, både för oss som fastighetsägare och för Västerås stad och samhället i stort, säger Anna Wadsten, Sakkunnig miljö på bostadsbolaget Mimer.

På samma sätt som förra året uppmanar de samverkande aktörerna alla västeråsare som är ute och plockar att lägga upp bilder i sociala medier med hashtaggen #rentvasteras, för att inspirera andra

- Varje plockat skräp är en framgång, tillsammans kan vi göra stor skillnad, avslutar Magdalena Sjöholm.

För mer information

Magdalena Sjöholm, Eventpräst, Svenska kyrkan Västerås
021-40 45 10 magdalena.sjoholm@svenskakyrkan.se

Anna Wadsten, Sakkunnig miljö, Mimer
070-465 70 09 anna.wadsten@mimer.nu

Kontakter

Magdalena Sjöholm

Magdalena Sjöholm

Eventpräst

Ulrika Säfström Sunnerfelt

Ulrika Säfström Sunnerfelt

Kommunikationschef