Lyssna

Pressmeddelande / Publicerad 17 februari 2020 08:00

Erik XIV:s död

Mannen, myten, legenden… Tja i alla fall för många västeråsare som vuxit upp med skrönan om ”kungen som dog av förgiftad ärtsoppa”. Vad som egentligen är sant eller inte kan en nu få reda på i en specialvisning på hans dödsdag.

Erik XIV var Gustav Vasas äldste son och Sveriges kung åren 1560-1568. Hans tid som kung var dock kantad av bl a sjukdom, och Erik kom att avsättas av sin bror Johan III, som också övertog tronen. Denne höll honom först fången men beordrade troligen så småningom att han skulle dödas genom förgiftning. Den 26 februari 1577 avled Erik XIV på Örbyhus slott.

- Vi får många frågor om kung Erik och ärtsoppan, av både små och stora besökare. Men den vanligaste frågan är nog om Eriks ben verkligen blev avhuggna, berättar pedagog Ingela Welén.

Erik jordfästes och gravsattes i Västerås domkyrka. Ursprungligen höjde sig den enkla graven bara något över golvnivån med ett diskret epitafium (bokstäverna ER, Ericus Rex = Kung Erik) på väggen. Kvarlevorna kom dock att grävas upp drygt tvåhundra år senare och fick istället - genom Gustaf III:s försorg - sin sista vila i en ståtlig sarkofag i kyrkan.

Spekulationerna kring Eriks död, och huruvida han faktiskt förgiftats, levde vidare fram till 1958. Då gjordes en undersökning av Eriks kvarlevor, vid vilken betydande mängder arsenik faktiskt hittades.

- Men kung Erik är så mycket mer än bara sin död, säger Welén. Han var en riktig renässansfurste, mycket kunnig och med fäbless för både dans och poesi. Och en och annan älskarinna.

Onsdag 26 februari kl 18-19 bjuds på en visning i Västerås domkyrka, där pedagog Ingela Welén berättar mer om hans sjukdom, kärlek och död.

Ingen föranmälan. Fri entré.

För mer information: Ingela Welén, 021-81 46 24, ingela.welen@svenskakyrkan.se