Foto: Johanna Asplund

Odlarföreningen Kyrkträdgården i Jonsered

Odlarföreningen är en del i konceptet av att skapa en mötesplats i en grön oas i kyrkträdgård i backen nedanför Jonsereds kyrka. Svenska kyrkan med Ralf Peters, Annicka Plos och Stina Rådberg i spetsen stod bakom projektledning, idéer och ritning över hur allt skulle utformas. När det blev klart med finansieringspengar genom ”Leader Göteborgs Insjörike” kunde planerna sättas i verket.

Det blev en trädgård som till stor del består av odlingslotter, där intresserade Jonseredsbor kan få en egen plats att odla grönsaker och blommor. Innan projektet sattes i gång var där endast en grässlänt i backen nedanför kyrkan. Tanken kom upp att skapa en mötesplats och både få in nytta och glädje. Platsen som ligger högt och i en slänt var idealisk för odling.

Tanken var att få en ”win win” situation genom att engagera intresserade Jonseredsbor. För att en vacker trädgård ska bestå behövs omvårdnad och skötsel. Alla i odlarföreningen har sin egen lott att sköta om och delar på skötseln av gemensamma ytor. De som inte har odlingsmöjligheter hemma får en chans att kunna odla det man vill och utbytet blir en välskött trädgård som alla kan njuta av att besöka. 

Evelina Nilsson som är sekreterare i Odlarföreningen berättar om deras arbete.
– Tidigt i processen gick det ut en intresseanmälan om att kunna få sköta en odlingslott. Alla intresserade träffades och man skapade en styrelse. Alla fick komma med önskemål om hur stor plats man ville ha och om man var intresserad av att odla i en låda eller en cirkel. Allt gick väldigt smidigt och det kändes som att alla blev nöjda med fördelningen och att det var precis rätt antal cirklar och lådor, berättar Evelina. 

I andra skeendet av att bygga upp kyrkträdgården byggdes upphöjda odlingslotter i trä på sidan av kyrkan mot parkeringen. Tanken med dem var att det skulle finnas möjlighet för äldre och rörelsehindrade att kunna odla. Det går att köra in en rullstol invid odlingen. Två av odlingslotterna sköts av Jonseredsgårdens äldreboende. Annika Danner som jobbar på äldreboendet är med i styrelsen och har varit drivande i den processen. Dessa odlingslådor i trä, samt bänkar, staty, spaljé och grillplats har träskulptörerna Kristian Gade och Madelene Svensson från SVEGA skapat. 

Föreningen är nu inne på sin andra odlarsäsong. 2021 var första säsongen och då kom vi ur startgroparna lite sent för odling av vissa grödor. Så det blev lite av en ”prova på” säsong, berättar Evelina.

 – Nu under 2022 har det odlats flitigt. Vi är idag ett trettiotal glada odlaramatörer och vana odlare, som odlar allt från enklare grödor, mer avancerade projekt till vackraste blomsterprakt. Under säsong är det folk här varje kväll som pysslar i sina rabatter, pratar, sitter och läser, skördar och barnen leker. Även människor som inte odlar besöker trädgården, promenerar, tittar och njuter, berättar Evelina. 

Evelina Nilsson flyttade hit med sin sambo för fyra år sedan. De har lärt känna många Jonsedsbor via Odlarföreningen. 
– Man frågar varandra om tips, byter kunskap och grönsaker med varandra. Pratar och umgås samtidigt som man påtar i sin egen lott.  Vi har arbetsdagar för de gemensamma ytorna och rabatterna. Vi turas om att vattna och klippa gräset efter ett schema. Under sommaren när man är i väg på semester hjälper vi varandra med vattning. Vi har ett system där att man sätter upp en flagga vid sin lott, om man är bortrest och behöver hjälp med vattning. Det är många fördelar med att kunna hjälpas åt när man odlar på detta sätt. 

– För andra året i rad har vi under hösten tillsammans med Svenska kyrkan annordnat en Skördefest, berättar Evelina. Det har varit en trevlig och välbesökt tillställning, som vi hoppas ska bli en årlig tradition.

Odlarföreningen har vid ett tillfälle haft en träff i församlingshemmet. 
– Vi åt mat tillsammans och självklart med inslag av våra egna grödor, säger Evelina. Vi hade bjudit in Emma Börjesson från Ekåsen gård på en föreläsning. Hon delade med sig av tips om odling och skörd. Det var mycket uppskattat och vi planerar att ha det igen med ett liknande koncept. 

Nu är Evelina föräldraledig med sin lilla dotter Alba som ofta följer med på utflykt till trädgårdslotten.  När jag tar bilder på Evelina och Alba bland deras odlingar så visar Alba ett stort intresse för det mamma skördar. Evelina berättar att en av Albas första smakportioner var från deras egenodlade potatis.
– Det gillade hon verkligen!

Evelina tycker att hela idéen med kyrkträdgården och Odlarföreningen är en väldigt bra tanke som ger glädje åt många. 
– Att bo i lägenhet, men ändå få möjlighet att odla i sin närhet och att det dessutom skapats en trevlig mötesplats.

Många gläds över den vackra kyrkträdgården som byggts upp. Alla de som fått möjlighet att odla, kyrkans besökare och alla Jonseredsbor som fått ett trevligt besöksmål.

Jonsereds kyrkoträdgård. Foto: Johanna Asplund