Inspelad musik i kyrkor och kapell

Tjänsten Spotify business har lagt ner - så här gör du när du vill använda inspelad musik

Livemusik!

Livemusik är ett av Svenska kyrkans kännetecken och något vi är stolta över.
Musiklivet är rikt och omfattande i kyrkan - och för att det ska fortsätta, så finns i alla församlingar välutbildade kyrkomusiker som spelar och sjunger med församlingen. Detta gäller även vid dop, vigsel och begravning.

Ibland vill man ändå komplettera med inspelad musik. Spotify har inte längre någon tjänst som vi kan använda i kyrkans gudstjänster, då tjänsten Spotify Business lagts ner. Den nya tjänsten Soundtrack Your Brand är endast för bakgrundsmusik, och ett privat Spotifykonto får inte användas för att framföra musik i offentlig miljö - den är bara för "hemmabruk".

Vill man ha inspelad musik i kyrkan så gäller följande:

Svenska kyrkan i Partille spelar endast laglig musik via CD-skivor i orginal.

CD-skiva
Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD-skiva för att spela upp musik. CD-skivan måste dock vara original, man får alltså inte ha bränt CD-skivan själv. Detta beror på att det lagliga stöd som finns för att bränna en CD-skiva för privat bruk inte sträcker sig till att spela upp musik från den vid gudstjänst eller kyrklig handling.

Nedladdad musik - nej.
När det gäller streamad eller nerladdad musik (tex Spotify, Itunes, YouTube mm) vid t ex förrättningar så finns ingen tjänst som Svenska kyrkan kan använda då gudstjänster och förrättningar är offentliga. Spotify och iTunes är endast lagligt att framföra vid privata små tillställningar.

I alla våra kyrkor i Svenska kyrkan i Partille är det möjligt att spela upp musik via CD-skiva.

Prata med prästen eller t.ex. begravningsbyrån som ni har kontakt med, så att ev. provspelning kan göras i förväg.

Kontakt > personal i Svenska kyrkan i Partille