Filminspelning på LevelUp
Foto: Johanna Asplund

Ett besök hos LevelUp

I kyrkans barn- och ungdomsverksamhet finns många olika grupper. Känner du till att vi har grupper för barn som vill göra film? 

Vi gör ett besök hos LevelUp i Jonsereds församlingshem, som är en grupp för barn i åk. 4–5 som gillar att filma.

- Det är ett kreativt gäng, där filmidéerna sprudlar, berättar Stina Rådberg och Sarah Moberg som är ledare för gruppen.

- Vi startar varje vecka med en liten andakt där vi pratar om kristendomen, tro och livet. Sedan jobbar vi med olika sorters små filmprojekt utifrån ett tema eller en viss sorts filmteknik. Vi har en genomgång inför varje nytt projekt, barnen delas in i grupper och sedan börjar kreativiteten flöda, säger Stina.

Under vårt besök är det filmvisning av ”Stop-motion-filmer”. Ett projekt som de precis avslutat. Daniel och Isalinn visar sin lilla film som de skapat av stillbilder. De flyttar motivet tar en ny bild och på så sätt blir det till slut en stop-motion-animering av en massa stillbilder. Filmerna skapar de i sina mobiler. De tycker båda att det är väldigt roligt att filma och Isalinn berättar att hon vill bli skådespelerska när hon blir stor. 

Det är dags för ett nytt filmprojekt med Jultema. Barnen delas in i grupper och får några instruktioner om hur filmen ska byggas upp. Julfilmen ska innehålla en mening som någon av de andra grupperna bestämmer och skriver ner på en lapp. 

Klara, Thea och Wilma hamnar i samma grupp. På deras lapp står det ” Jag hatar saltlakrits”. Nästan direkt är idéerna kring deras storyboard klar. De berättar om deras tankegång kring filmen:

” Det är julafton. Någon får en julklapp som innehåller saltlakrits. Skådespelarna stämmer då upp i en sång som heter ”Jag hatar saltlakrits”. När de står där och sjunger så kommer jultomten med sina klappar. Den ledsna personen som precis fått saltlakrits får en ny julklapp och allt är Frid och Fröjd. ”

Nu är det dags att skriva texten till sången, leta efter rekvisita och andra förberedelser innan filminspelningen kan börja. 

Tjejerna tycker att det är väldigt roligt att få göra olika filmer och att turas om att filma och skådespela. När jag frågar vad de tycker har varit roligast svarar Thea att göra stop-motion-filmen, Klara röstar på skräckfilmen, ett tidigare filmprojekt.
 
Wilma som nu går i sjätte klass har tyckt att detta med filmskolan varit väldigt roligt. Efter att först ha gått på Filmtrix (som är en liknande grupp för barn i åk 2–3) och sedan LevelUp, så har hon nu fått fortsätta som hjälpledare för att kunna gå ett år till. Jag frågar henne om hon vill jobba med detta?
- Ja, det är väldigt roligt. Jag kanske skulle vilja jobba som reporter när jag blir stor.

Kanske har vi här framtida filmproducenter och skådespelare?
Klart är i alla fall att kreativiteten och idéerna flödar på LevelUp. Det är härligt att se gemenskapen, samarbetet, nyfikenheten och glädjen hos barnen.