Ännu ett år lider mot sitt slut. Ytterligare ett år fyllt med händelser som vi inte hade en aning om när året startade. Ytterligare ett år fyllt av anpassning till det som skett. Precis när vaccineringarna mot pandemin börjat komma igång och vi kunde börja öppna upp verksamheten så smått och fira gudstjänst och träffas, möttes vi av ett besked från våra huvudmän i Uppsala.
Fastigheten på rue Méderic skulle säljas. Redan nästa år. Vi hamnade i choc
På kyrkostämman i april informerade vi församlingen om det besked vi fått. Kyrkorådet fick då av församlingen i uppdrag att hitta en lösning och detta uppdrag har vi hållit fast vid.
På nationaldagsfirandet på Svenska Klubben informerade vi dem som samlats där, om vad som hotade oss. Detta resulterade i att en vänförening för vår församling snabbt bildades. Sedan dess har såväl kyrkoråd som vänförening outtröttligt arbetat var och en på sina arenor. Vännerna har arbetat utåt med att skapa debatt och opinion medan kyrkorådet har verkat med att hålla samtal och dialoger med beslutsfattare.
Första aktiviteten för vänföreningen var ett blixtsnabbt arrangerat seminarium i Almedalen där vi deltog tillsammans med vår utlandsbiskop Tomas Petersson och föreningen Svenskar i Världen i en diskussion om Utlandskyrkans framtid. Vänföreningens arbete har givit eko i stora media i Sverige såsom Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet liksom i de stora franska som t ex Le Figaro, Le Parisien och Le Monde. Kyrkorådet har haft möten och diskussioner med bl a huvudmännen i Uppsala ”SKUT”, biskop Esbjörn Hagberg, Sveriges ambassadör i Paris, borgmästaren i 17:e arr och Kyrkans Tidning.
Då den nationella kyrkan i Sverige har bestämt att kostnadsramarna för utlandskyrkans verksamhet skall minska med 50% tillsatte man ett antal utredningar som skulle analysera och belysa verksamheterna i det olika utlandsförsamlingarna. Biskop em Esbjörn Hagberg fick uppdraget att se över församlingarna i Frankrike. Han besökte Paris i början av september i år och vi arrangerade många möten med personer som kunde vittna om Kyrkans betydelse i Paris. Biskop Esbjörn träffade ett stort antal församlingsmedlemmar, företrädare för de andra svenska institutionerna såsom Skolan, Klubben, Institutet, Ambassaden och fick på så sätt en god uppfattning om betydelsen av kyrkans verksamhet och hur den griper in i den samlade verksamhet som institutionerna genomför.
Hans utredning är diger och har just presenterats för Rådet för svenska kyrkan i utlandet, som var den formella beställaren av utredningen. Nu har den alltså blivit offentlig och finns att tillgå i sin helhet genom länk till vår hemsida.
Den röda tråden i biskop Esbjörns utredning är att kyrkan i Paris har stor betydelse för Sverige och svenskarna. Den är så stor att den kanske är omätbar. Kyrkan har såväl kulturell, symbolisk som relationell betydelse långt utanför medlemmarnas krets. Han betonar också att från Kyrkorådets sida är bevarandet av kyrkan en överlevnadsfråga för församlingen. Det är omvittnat både i utlandskyrkan och inte minst i Sverige att en stor del av den aktiva delen av församlingen går förlorad vid flytt av kyrka till annan plats.
Frågan om vår fastighet har genom opinionsbildning, såväl offentlig som intern, lyfts upp till en hög nivå. Genom borgmästarens i 17:e arrondissementets aktioner är byggnaden på rue Méderic nu skyddad under den kommande 5-årsperioden. Detta ger en respit för att permanent skydda byggnaden som historiskt minnesmärke.
Vi har en positiv hållning av tacksamhet inför ljusa framtidsutsikter för församlingen och kyrkan.
Vi säger som man gör i pandemitider: Håll ut, håll i och håll fast!
Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år och vi tror på ett liv för församlingen också efter jul!
Annika Stiernstedt, Kyrkorådsordförande Svenska Kyrkan Paris