Svenska Sofiaförsamlingen i Paris – fyra seklers närvaro
Tidiga år – En svensk närvaro i Paris
Svenska kyrkans närvaro i Paris sträcker sig över 400 år tillbaka i tiden. Redan under tidigt 1600-tal fanns en grupp svenskar i staden, främst handelsmän, diplomater och studenter. År 1626 hölls den första dokumenterade svenska lutherska gudstjänsten i Paris, vilket blev startpunkten för den organiserade församlingsverksamheten. Under 1600- och 1700-talen samlades svenskarna i privata hem eller i franska protestantiska kyrkor för att fira gudstjänst.
Kyrkobyggnaden och församlingslivets utveckling
I takt med att den svenska närvaron i Paris ökade under 1800-talet, växte behovet av en egen kyrka. Den första svenska kyrkan i Paris invigdes 1876 och låg vid Boulevard Ornano. Med tiden växte församlingen och behovet av en större och mer central kyrkobyggnad blev tydligt. Den nuvarande kyrkan på rue Médéric invigdes 1913 och har sedan dess varit en viktig samlingsplats för svenskar i Paris, både bofasta och besökare.
En trygg hamn under svåra tider
Under andra världskriget spelade församlingen en särskilt viktig roll. Kyrkan var en fristad för många skandinaver och fungerade som en samlingsplats där man kunde få stöd och gemenskap i en svår tid. Efter kriget fortsatte församlingen att växa och utvecklas, och idag är den en viktig del av Svenska kyrkan i utlandet.