Kaunisvaara kyrka

Kyrkan är belägen 25 km N Pajala längs väg 99.
Vägbeskrivning:
Från Pajala väg 99 västerut 7 km. Strax efter Mukkakangas tag av t.h. över bron (mot Karesuando). Kyrkan ligger på vänster hand i byn 300 meter efter kyrkogården.
Kaunisvaara kyrka började byggas år 1962 under arkitekt A. Falkenberg, Finspång och invigdes Tacksägelsedagen den 13 oktober 1963 av biskop Ivar Hylander. Stommen är av trä. De valmade taken är eternitklädda. Fasaderna är täckta med rödmålad träpanel. Klockstapeln är fristående. Det höga taket och övre korväggen täcks av blå träpanel. Pajala verkstadsskolas elever tillverkade takkronorna, kyrktuppen och övriga metalldekorationer. Klockstapeln byggdes redan år 1955 av frivilliga från byn och kyrkklockan skänktes av Kaunisvaara syförening. Sommaren 1992 ommålades kyrkan in- och utvändigt av Bernt Tornéus och Rolf Ilskog.
Interiören
Orgeln med pedalkoppel har följande stämmor: Gedackt 8, Principal 4, Rörflöjt 4, Waldflöjt 2, Cymbel 2 chor, Subbas 16.
Pianot av märket Weinbach.