Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Oxelösunds församling Besöksadress: Kyrkogatan 12, 61330 OXELÖSUND Postadress: Kyrkogatan 12, 61330 OXELÖSUND Telefon:+46(155)293400 E-post till Oxelösunds församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Stjärnholms kyrka

Den perfekta kyrka för dop, vigsel, begravning eller konsert!

Lite historia
1671 började Sjärnholms kyrka byggas av Wilhelm Böös Drankenhielm som ett gårdskapell till Stjärnholms gods. 100 år senare genomgick kyrkan en omfattande renovering. Initiativtagare var dåvarande slottsherre hovjunkaren Isac Georg de Besche.

När Stjärnholms gods upplöstes 1920 överfördes kyrkan till Nyköpings Sankt Nicolai församling (som Oxelösund då ingick i). 1952 övergick kyrkan till den då nybildade Oxelösunds församling. 

1997 stängdes kyrkan då den xxxxx. 11 maj 2008 öppnades den igen, restaurerad med hjälp av kyrkoantikvariska medel och är sedan dess i bruk.

Byggnaden
Stjärnholms kyrka är en vitkalkad kyrka i 1700-tals stil. Kyrktornet är kanske inte lika högt som på kyrkor i liknande storlek och till det finns det två skilda teorier. Antigen blev byggherren sur när biskopen meddelande att han inte skulle komma på invigningen. Eller så var det för att ryssen inte skulle se kyrkan lika lätt från havet. 

Ljuset
När man kommer in i Stjärnholms kyrka slås man av en ljus och enkel kyrka. De vitkalkade väggarna gör att ljuset flödar. Fönstren har glas i olika fäger, vilket skapar ett vackert sken när solen ligger på.    

Altaret

Konst och hantverk

Orgeln 

Klockorna