Västra Husby kyrka och församlingshem

I kyrkan välkomnas man av en välsignanade Kristus. Ljus och ro är det som omsluter en när man kliver in det moderna kyrkorummet. Ett kyrkorum som gjort för musik och klingande toner.

Orgeln med sin placering i koret, är byggd av Nils Hammarberg orgelbygger i Göteborg. Den är invigd 1979 och har 18 stämmor och ett klockspel.

Kyrkan var färdig för återinvigning i maj 1979 och sedan dess pryds kyrkorummet av mosaiker av Bengt Olof Kälde. Den mest framträdande är altartavlan. Mosaiken är bl a gjord av onyx från Pakistan, malakit från Afrika, marmor från Italien, Brasilien och från Kolmården samt Muranoguld.

Dagens utseende fick kyrkan efter branden 1977. Det var den 2 mars som en brand utbröt som bara lämnade väggarna kvar. Tornet blev illa skadat när kyrkklockorna brakade ner och predikstol, altare, bänkar och orgel blev helt förstörda. Kyrkans lösa inventarier räddades eftersom de redan var utplockade för en stor renovering.

Dagens kyrka är ung och modern men kyrkans placering har en betydligt längre historia. Redan under 1100-talet eller 1200-talets förra hälft uppfördes här sannolikt en stenkyrka men troligtvis har det funnits en ännu äldre föregångare i trä.  Enligt tradition skall biskop Kol, som var biskop i Linköping åren 1171-1196, invigt Västra Husby kyrka år 1186. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1816-1817 och invigdes år 1820 och byggdes av länsbyggmästaren Johan Holmbert efter ritningar av Olof Tempelman.

Hitta hit!

Från Norrköping, 14 km. Följ vägvisning mot sjukhuset. Fortsätt denna väg mot Östra Ryd till Västra Husby.

Västra Husby församlingshem

Församlingshemmet finns intill kyrkan omgiven av fruktträd och gräsmatta. I huset rymma församlingsexpedition på övre planet och kök, barnlokal och församlingssal på nedre. Församlingssalen anvnds till kyrkkaffe, dopkalas, minnesstunder mm. Församlingshemmets nedre plan rymmer max 150 personer och är gratis att hyra för kyrkliga handlingar som dop, bröllopsfest eller minnesstund. Vill man hyra privat för en fest eller dyl. så kostar det 400 kr och för en förening tar vi en avgift av 500 kr. Dukar finns att hyra, bokas i förväg! Servering av öl och vin är tillåtet men inte starksprit.