Samiska flaggan
Lyssna

Nyhet / Publicerad 1 februari 2023 / Ändrad 3 februari 2025

Samefolkets dag

Fira Samefolkets dag i kyrkan 6 februari. Det här är vad som händer i Stora kyrkan och Hornsbergskyrkan på Frösön, men även andra inslag under dagen i Östersund.

Samefolkets dag/Samernas nationaldag 6 februari

Campus

Utomhusarrangemang av Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet, Riksteatern Jämtland-Härjedalen och Gaaltije. Fri entré.

09:00 Samefolkets sång, Saemiej laavlome, och Samefolkets jojk, Saemien eatnemen guevtelh, med Tanja Nordfjell. Högtidstal.

09:30 Intervju med Hedvig Åhrén, känd som Aila Gavmo i julkalendern Lopmenïekedassh/Snödrömmar.

09:35 Konsert med Ida och Ola Stinnerbom.

Dessutom: prova på att kasta kasttöm med Hedvig och Nora Åhrén.

 

 

Hornsbergskyrkan, Frösön

Frösö Sunne Norderö församling

11:15 Lunchbön: Att mötas i bön om försoning.

11:30-13:00 Lunch (självkostnadspris): renskavsgryta, potatismos, lingonsylt, kaffe och kaka.

12:15-13:30 Samling och samtal kring elden i kyrksalen.

Vi samtalar med utgångspunkt i boken ”Min kärlek till detta folk” av Johanna Westeson samt Svenska kyrkans ”vitbok”.

Det börjar med lite tankar kring boken ”Min kärlek till detta folk” av Johanna Westeson; boken om en präst i Sápmi, författarens farfar, som hade stor kärlek till det samiska folket han mötte – detta under rasbiologins tid. 

Vidare samtal kring sammanfattningen av Svenska kyrkans ”vitbok”. Vad är det för skuld Svenska kyrkan erkänner gentemot det samiska folket? Vi gör några nedslag i Svenska kyrkans historia i relation till samerna (utifrån boken ”Samerna och Svenska kyrkan – underlag för kyrkligt försoningsarbete”) och tar en titt på det försoningsarbete som pågår. 

Vad är försoning och kan vi mötas, i ögonhöjd?

Samtalsledare: Camilla Gradén, komminister.

 

 

Bio Regina  - Östersund Folkets Bio Regina 


14:00 & 19:00 Två samiska filmer (filmerna visas samtidigt)

Biru Unjárga
Elvira i alldeles för lilla Unjárga vill vara mer än samisk. Vidderna till trots känns tillvaron trång, och det blir inte enklare när hennes mammas flickvän flyttar in och bygdens stora influencer försöker tjäna woke-poäng på Elviras familjesituation. Och så var det det här med Elviras pappa, den internationellt erkände danske skådespelaren som är hennes biljett till Köpenhamn och världen. Tills det plötsligt dyker upp en kåkfarare i ett tält på ängen 104 meter från huset.

Mii leat ain dás (Vi är fortfarande här)

Långt i norr, i den lilla byn Máze, står ett öde hus med en märklig historia. Hit kom sju unga samiska konstnärer i slutet av 70-talet. De hade en dröm om att skapa tillsammans. De packade sin röda buss med bilder och åkte runt för att ge konsten till sitt folk. När utbyggnaden av Alta-älven hotade att dränka byn blev de en självklar del av motståndet. De hade alla vuxit upp i ett samhälle som försökte ta ifrån dem familj, språk och kultur. Nu var det dags att skriva om historien och ta revansch.

 

Samesystrar, Stora kyrkan, Östersund

Östersunds församling

16:00-17:00 Livepodd: Samesystrar.

Samesystrar är en unik urfolkspodd där Anna-Marja Persson engagerar sig i djupgående samtal med samiska kvinnor. I avsnitten utforskas en mängd ämnen, från traditionell samisk kultur till personliga historier och aktuella frågor. Under livepodden i Stora kyrkan kommer tre kortare samtal med olika gäster äga rum, blandat med musik och gemenskap. Enkelt fika efteråt. Ingen kostnad. 

 

Östersunds bibliotek

18:00-19:30 Föreläsning om boken ”Samisk historie i Vera og fjella omkring”.

Välkommen till en kväll där boken och projektet presenteras.  

Vi förflyttar oss till gränsområdet i de norra delarna av Jämtland och Nordtröndelag, till Gaskelaante och Skæhkere renbetesdistrikt i Norge och Kall sameby i Sverige.

Jan Persson, forskare, Frode Strand, projektledare, Harald Midthjell, arkeolog och Åke Jünge, kulturgeograf, berättar på norska och svenska och visar bilder. Fri entré. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs: Samisk historia i Vera och fjällen omkring

 

Dessutom: onsdag 5 februari kl. 09:30-10:30:

Gærja-aerede/bokmorgon på Östersunds bibliotek
Personal från Gaaltije och Östersunds bibliotek tipsar och lyfter litteratur från och om Sápmi ur olika aspekter. Det blir tips på skön- såväl som facklitteratur. Den som vill får självklart dela med sig av egna boktips och bokupplevelser! Fri entré. Ingen föranmälan. Välkommen till en fin bokmorgon. Gærja-aerede, bokmorgon