Foto: Illustration: Mikaela Eriksson

Katedralakademin Östersund

På olika teman får vi möta föreläsare, forskare och författare som delar med sig av kunskap och forskning. Det bjuds på lättare förtäring och som deltagare i en föreläsning reserveras du även plats vid den efterföljande konserten i Stora kyrkan utan kostnad.

Katedralakademin bjuder in till fördjupande tankar och samtal utifrån existentiella frågor. På olika teman får vi möta föreläsare, forskare och författare som delar med sig av kunskap och forskning. Det bjuds på lättare förtäring och som deltagare i en föreläsning reserveras du även plats vid den efterföljande konserten i Stora kyrkan utan kostnad. Läs mer om konsertprogrammet här.

Föreläsningarna har 50 platser. Anmäl dig i formuläret under respektive föreläsning.

21 maj - På väg – att leva som pilgrim i ett höghastighetssamhälle

Grundaren av Nordens första pilgrimscentrum i Vadstena myntade pilgrimens sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Ord som blivit ett tolkningsraster för nutida pilgrimer i hela Norden. Hans-Erik som blivit en frontfigur för den moderna pilgrimsrörelsen - inte bara i Sverige utan i hela Skandinavien, besöker oss för att berätta hur det är att leva som pilgrim ”På väg”, Marica som är projektsamordnare för St Olavsleden förmedlar hur det fungerar att vara ”På väg” längs St Olavsleden och vi får möta Einar i en teologisk reflektion i hur de möter pilgrimer vid pilgrimsmålet Nidarosdomen i Trondheim.

”På väg – i stillhet och tystnad får vi träda in i våra inre valv”

Medverkande:
Hans-Erik Lindström, Pilgrimspräst, författare och grundare av pilgrimscenter i Vadstena.
Marica Hamberg, projektsamordnare för St Olavsleden vid Östersunds kommun.
Einar Vegge, pilgrimspräst i Nidaros.

 

Plats och tid:
Mittuniversitetet, Kanslihus B. Lördag 21 maj 15-17.

Fri entré - Begränsat antal platser

Anmäl dig genom att fylla i följande formulär och tryck på skicka.

Tidigare datum våren 2022:

4-5 februari - Vänd mot antiken - FLYTTAD

Flyttad till höstterminen 2022. Plats och datum meddelas senare.

 

25-27 mars - Mariadagarna - INSTÄLLD

Mariadagarna är tyvärr inställda pga coronaläget.

9 april - Att bevara vår mänsklighet i mötet med det svåra

Hopp i tider av hopplöshet!

Ödmjukt ridande på en åsna träder en ny kraft fram på vägen mot Jerusalem. Folket ropar och ber att fredens rike ska få träda fram. Över 2000 år har förflutit sedan Jesus påtalade för lärjungarna att inte berätta att han var Messias, trots det så lever budskapet bevarat. Den messianska hemligheten går som ett tema genom Markuspassionens berättelse. Exeget Cecilia Wassén förmedlar en bild av hur vi ska förstå det ursprungliga avslutet i Markusevangeliet (Mark 16:8) En forskning om den historiske Jesus som kan ge oss hopp i tider av hopplöshet.

Vi får dagligen rapporter om att många mår sämre. Vad kan bevara vår mänsklighet och ge oss hopp när livet känns hopplöst? Cecilia Melder talar om existentiell hälsa i mötet med det svåra. Hur kan vi hantera vilsenhetens epidemiologi? 

Efter föreläsning finns möjlighet att ta del av helgmålskonserten med Vespers av Sergey Rachmaninov i Stora kyrkan. Läs mer här

Medverkande:
Cecilia Wassén, exeget vid teologiska fakulteten vid Uppsala universitet
Cecilia Melder, högskolelektor i praktisk teologi, religionspsykologi, själavård och existentiell folkhälsa vid Stockholms enskilda högskola. 

Plats och tid:
Mittuniversitetet, Kanslihus B. Lördag 9 april 15-17.

Fri entré - Begränsat antal platser