Ylwa Borg på pilgrimsleden
Foto: Ellinore Nilsson

Vandra pilgrimsleden med Ylwa

”Jag tror och känner att vandring är hälsosamt för många”, säger Ylwa Borg. Hon är utbildad vandringsledare och leder tillsammans med Anette Lannermo vandringar på pilgrimsleden på Ljusterö.

Ibland vandrar hon ensam och ibland leder hon grupper, men varje vandring har någonting gemensamt – de tar alla avstamp i någon av de sju nycklarna: enkelhet, frihet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Här berättar Ylwa själv vad vandringen betyder för henne:

I sällskap med mig själv kommer mitt inre fram så tydligt, ju längre jag går i tystnad.

”En vandring på Pilgrimsleden får mig att känna lugn, stillhet, tystnad och att jag får gå i mina egna tankar. Vandringen är kravlös och även om många andra tankar kommer så försöker jag låta dem passera och komma åter till lugnet. När jag går ensam upptäcker jag så mycket nytt och reflekterar ofta på ljud, lukter och tystnaden. I sällskap med mig själv kommer mitt inre fram så tydligt, ju längre jag går i tystnad. Om jag vandrar med en vän kommer vi överrens om hur vi skall gå, då råder tystnad hela vägen eller vissa sträckor. Ska vi ha något tema eller gå med de sju nycklarna som finns och sen diskutera dessa, ja det är olika beroende på med vem jag går med och var jag står i livet just då. När jag leder en grupp går vi ofta med de sju nycklarna, som vi diskuterar efter varje stopp. Beroende på hur lång sträckan är och vilka som vandrar med, väljer jag ett passande tema. För mig har vandring i tystnad blivit viktigare med åren. Jag tror och känner att vandring i tystnad är hälsosamt för alla. Välkomna att vandra med mig.”