Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Österåker Besöksadress: Bergavägen 13, 18421 Åkersberga Postadress: Box 46, 18421 Åkersberga Telefon:+46(8)54084500 E-post till Svenska kyrkan i Österåker

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Säkerhetskontroll av gravstenar

Kyrkogårdsförvaltningen är ansvarig för att kontrollera att gravstenarna på kyrkogårdarna inom Österåkers pastorat är säkert monterade. Under hösten påbörjas arbetet med att kontrollera alla stående gravstenar på Österåkers kyrkogård.

Provtryckning av gravstenar på Österåkers kyrkogård hösten 2019

Kyrkogårdsförvaltningenen anlitar en entreprenör för en så kallad provtryckning som visar vilken belastning stenen klarar samt kontroll av stenens dubbning. De stenar som visar sig vara instabila kommer att ligga ner tills gravrättsinnehavaren är informerad och säkring av gravstenen utförts.

Gravrättsinnehavaren ansvarar för gravplatsen och gravstenen.

Varför gör kyrkogårdsförvaltningen detta?
Kyrkogårdsförvaltningen har ett kontrollansvar för gravstenarnas säkerhet och för miljön för alla som arbetar eller vistas på kyrkogården.

Det är gravrättsinnehavarens ansvar att gravstenen inte utgör något hot mot arbetsmiljö och säkerheten på gravplatsen enligt 7:e kap. 30§ i Begravningslagen.

 

Stökigt på begravningplatsen
Vi ber om ursäkt för att jobbet med provtryckning kan upplevs som störande samt att vår, annars så vackra, begravningsplats kanske kommer att se stökig ut under en period. Hoppas att du har förståelse för att detta behöver göras, för både besökares och personalens säkerhet. 

Har du frågor, kontakta mig

Johan Sverke

Svenska kyrkan i Österåker

Kyrkogårdschef