Foto: Ellinore Nilsson

Inför dopet

När du vill låta döpa ditt barn ringer du till oss för att boka tid och kyrka. Du kan välja att döpa ditt barn i vilken församling du vill. Några veckor före dopet tar prästen kontakt för samtal om vad dopet innebär, om föräldraskap, eventuellt fadderskap och om praktiska frågor.

Boka dop

Dop kan bokas i alla våra fem kyrkor. Kontakta bokningen:
Österåkers kyrka, Östra Ryds kyrka, Åkersberga kyrka: 08-540 845 24
Ljusterö kyrka, Roslags-Kulla kyrka: 08-540 845 52

Läs mer om kyrkorna>

Kostnad

Det kostar ingenting att låta döpa sitt barn eller sig själv som vuxen. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis. Vid medlemskap är även lokal för dopfesten kostnadsfri när ni bokar dop.

Mitt lilla barn, du är älskad, du är buren. Du är för evigt omsluten av Guds oändliga nåd och kärlek.

Måste man vara medlem för att få döpa sitt barn?

Nej, det måste man inte vara. Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns det inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

Dopsamtal

Några veckor före dopet tar prästen kontakt med föräldrarna för att boka tid för dopsamtal. Då får ni tillfälle att prata om vad dopet innebär, eventuellt fadderskap och om praktiska frågor såsom psalmval.

Lokal för dopkaffe eller lunch

I anslutning till kyrkorna finns prästgårdar och församlingshem. Om du är medlem är lokalen kostnadsfri när ni bokar dop.

Länk till mer information om våra lokaler>

Fadderns roll

Att vara fadder är en fin och betydelsefull uppgift. Faddern finns med på den döptes resa genom livet. Faddern kan aktivt vara med i dopet, kanske läsa en text och hålla i barnet. Faddern är döpt och är därför själv medlem. Faddern har alltså inte ekonomiskt eller juridiskt ansvar för personen om något skulle hända den döptes föräldrar eller målsmän. Faddern finns inte antecknad hos någon svensk myndighet, faddern skrivs endast in i Svenska kyrkans dopbok och endast med namn.

Vanliga frågor med svar

Här har vi samlat olika vanliga frågor med svar om dopet.

Dopklänning

Det finns möjlighet att låna dopklänning vid barndop i församlingen, utan kostnad. Band finns i olika färger. Kontakta oss och boka önskad klänning.

Dopklänning 1, bröstmått 56 cm, valbar färg på band. Finns i Åkersberga kyrkligt centrum.
Dopklänning 2, bröstmått 52 cm, virkad, valbar färg på band. Finns i Åkersberga kyrkligt centrum.
Dopklänning 3, bröstmått 84 cm, valbar färg på band. Finns i Åkersberga kyrkligt centrum.
Dopklänning 4, bröstmått 62 cm, utan band. Finns i Åkersberga kyrkligt centrum.
Dopklänning 5, bröstmått 52 cm, utan band. Finns i Åkersberga kyrkligt centrum.
Dopklänning 6, bröstmått 48 cm, blått eller rosa band. Finns i Åkersberga kyrkligt centrum.
Dopklänning 7, bröstmått 54 cm, blått band. Finns i Roslags-Kulla kyrka.
Dopklänning 8, Bröstmått 54 cm, virkad med underklänning. Finns i Ljusterö kyrka.
Dopklänning 9, Bröstmått 60 cm, ljusgröna band. Finns i Ljusterö kyrka.