Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Österåker Besöksadress: Bergavägen 13, 18421 Åkersberga Postadress: Box 46, 18421 Åkersberga Telefon:+46(8)54084500 E-post till Svenska kyrkan i Österåker

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Inför dopet

När du vill låta döpa ditt barn ringer du till oss för att boka tid och kyrka. Du kan välja att döpa ditt barn i vilken församling du vill. Några veckor före dopet tar prästen kontakt för samtal om vad dopet innebär, om föräldraskap, eventuellt fadderskap och om praktiska frågor.

Dop kan bokas i alla våra fem kyrkor. Kontakta bokningen på telefon 08-540 845 24 för lediga tider. 

Kostnad

Det kostar ingenting att låta döpa sitt barn eller sig själv som vuxen.

Dopsamtal

Några veckor före dopet tar prästen kontakt med föräldrarna för att boka tid för dopsamtal. Då får ni tillfälle att prata om vad dopet innebär, om föräldraskap, eventuellt fadderskap och om praktiska frågor såsom psalmval.

Lokal för dopkaffe eller lunch

I anslutning till Österåkers kyrka kan ni hyra Prästgården. I Prästgården finns plats och porslin för max 90 gäster. Förtäring, servering och städning ordnar man själv.

Vid dop i Östra Ryds kyrka kan man hyra Vasagården (ca 800 meter från kyrkan). Här finns plats och porslin för max 60 gäster. Förtäring, servering och städning ordnar man själv.

Kostnaden för hyra av Österåkers prästgård eller Vasagården för dopfest är 1100 kronor vilket faktureras i efterskott. En depositionsavgift på 1000 kr lämnas när nycklarna hämtas och återfås vid återlämnande av nycklar. Tänk på att boka lokal i god tid.

Länk till mer information om våra lokaler>

Fadderns roll

Att vara fadder är en fin och betydelsefull uppgift. Faddern finns med på den döptes resa genom livet, uppmärksammar dopdagen och är en vuxen förebild genom barnets liv.

Faddern kan aktivt vara med i dopet, kanske läsa en text och hålla i barnet. Faddern är döpt och är därför själv medlem. Faddern har alltså inte ekonomiskt eller juridiskt ansvar för personen om något skulle hända den döptes föräldrar eller målsmän. Faddern finns inte antecknad hos någon svensk myndighet, faddern skrivs endast in i Svenska Kyrkans Dopbok, och endast med namn.

 

 

Dopklänning

Det finns möjlighet att låna dopklänning vid barndop i församlingen, utan kostnad. Band finns i olika färger. Kontakta oss och boka önskad klänning.

Dopklänning nr 1, bröstmått 56 cm, valbar färg på bandet. Finns i Åkersberga kyrka
Dopklänning nr 2, bröstmått 52 cm, valbar färg på bandet. Finns i Åkersberga kyrka
Dopklänning nr 3, bröstmått 84 cm, valbar färg på bandet. Finns i Åkersberga kyrka
Dopklänning nr 4, bröstmått 62 cm. Finns i Åkersberga kyrka
Dopklänning nr 5, bröstmått 52 cm. Finns i Åkersberga kyrka
Dopklänning nr 6, bröstmått 48 cm, finns med blått eller rosa band. Finns i Åkersberga kyrka
Dopklänning nr 7: Bröstmått 54 cm, blått band. Hör av dig om du vill låna denna
Dopklänning 8, Bröstmått 54 cm, virkad med underklänning. Finns i prästgården Ljusterö
Dopklänning 9, Bröstmått 60 cm, ljusgröna band. Finns i prästgården Ljusterö