Foto: Elin Holmberg

Elin kämpar med matmissbruk – testar Svenska kyrkans nya satsning på själavård

Nyhet Publicerad Ändrad

Sinnesrogudstjänsten är ett forum för alla som behöver varva ner och släppa oro

I flera år kämpade 42-åriga Elin med matmissbruk. Nu har hon fått verktyg att kunna hantera sin sjukdom. 
– Den syns inte på utsidan, men på insidan har det varit kaos, säger hon. 
 
Efter att ha kämpat med ett sockerberoende i många år gick Elin, som egentligen heter någonting annat, slutligen med i FAA som står för Anonyma matmissbrukare. 

– Det syns inte på utsidan att jag är sockerberoende. Men på insidan har det varit kaos. Det är främst sötsaker, bröd och potatis som triggar i gång min besatthet, skapar craving och gör att jag överäter, berättar hon. 
Genom FAA har hon lärt sig att beroendet är en känslomässig och andlig sjukdom. Men också att det går att tillfriskna och hitta tillbaka till sig själv. 

– Jag har lärt mig att stilla mitt sinne genom meditation och fokusera på att stärka min tillit, ärlighet, tacksamhet och acceptans. 
Elin är en av dem som kommer att besöka den sinnesrogudstjänst som Nätra församling arrangerar i Brukskyrkan i Köpmanholmen söndag 2 april. 

– Genom sinnesrogudstjänster tror jag att Svenska kyrkan kan fylla en viktig funktion i att hjälpa människor att stanna upp i vardagsstressen och reflektera över vad som är viktigt i livet, säger hon.

Syftet med församlingens satsning på sinnesrogudstjänster är att erbjuda människor i alla åldrar en stund av stillhet och ro, en paus från tankar och känslor som tynger och skaver.
Sinnesrogudstjänsten har sina rötter i tolvstegsprogrammet, en modell för livsförändring och som har sitt ursprung i AA, Anonyma alkoholister. AA, och FAA, Anonyma matmissbrukare, har varit med i planeringen av gudstjänsten. 
Men den riktar sig till alla, vilket arrangörerna också är noga med att poängtera. 
– Vi har fått väldigt fin input från AA och FAA. Vi riktar oss mycket till människor som vanligtvis inte kommer till våra gudstjänster, det kan kan vara människor som söker stillhet och andlighet men som kanske känt att det är ett stort steg att komma till kyrkan, berättar diakoniassistenten Eva Edlund.

Världsläget är skakigt och många upplever en större press och stress just nu. 
– Vi ser en större utsatthet i samhället i stort. Vi vill skapa en oas där man får stanna upp. Alla människor behöver sinnesro, säger Birgitta Blomqvist som är präst i församlingen. 

Det blir mycket fokus på musik, men också bön. Där är sinnesrobönen som används i tolvstegsprogrammet central och kyrkobesökarna kommer ges tillfälle att läsa den tillsammans. 
Tanken är att sinnesrogudstjänsterna ska arrangeras varannan månad i Brukskyrkan i Köpmanholmen. 

– Vi vill vara med och skapa andrum och också bidra till möten mellan människor som annars kanske inte uppstått, säger Birgitta. 
Elin har ingen större koppling till Svenska kyrkan och har aldrig tidigare besökt en sinnesrogudstjänst. 
– Oavsett om man är utmattad, deprimerad, har ett beroende, känner sig ensam eller mår ganska bra, kan man ha utbyte av att gå på en sinnesrogudstjänst, bara för att få ett break från malande tankar och jobbiga känslor. 

Inom Örnsköldsviks södra pastorat erbjuds sinnesrogudstjänster även i Björna församling.

Text och foto: Elin Holmberg

Birgitta Blomqvist, präst och Eva Edlund, diakoniassistent Foto: Elin Holmberg