Lyssna

Gullängets kyrka

invigdes 1985

~Gullängets kyrka 40 år!~ Här är Kjell E Mattson, vår fantastiske arkitekt som ritat vår älskade Gullängets kyrka. 

Innan Gullängets kyrka började byggas fanns här först ”Lillkyrkan” som invigdes 1958. Då Gullänget var en expansiv ort så blev Lillkyrkan ganska snart för liten och behövde byggas ut. Byggnadskommittén beslöt dock efter en besiktning att av konstruktionsmässiga skäl var det bättre att riva och bygga en helt ny, större kyrka, vilket arkitekt Kjell E Mattson anlitades till. 
Kyrkorådet beslöt också att i samband med nybyggnationen skulle den nya kyrkan bära namnet Gullängets kyrka. 

Mottot för Kjells ritande av kyrkan var att besökarna skulle uppleva den som ett andra hem, vilket präglade både val av material och funktion. Kjell berättar att han minns tillbaka på uppdraget, planerandet och byggnationstiden med glädje, och varje gång han besöker kyrkan känner han stolthet att det ”faktiskt blev ganska bra” 

I en presentation om kyrkan som togs fram till invigningen 1985 står det ”För besökaren ska Gullängets kyrka vara ljus, varm, robust och tålig och fylld med positiva aktiviteter.” Detta är vi tacksamma för att vi 40 år senare fortsätter att förvalta.

Visst håller ni med? 

Välkomna 1 juni kl. 11.00 till Festmässa och 40-årsfirandet av vår kyrka

Innerligt ❤️TACK Kjell och alla som gjorde bygget av kyrkan möjlig🙏🏼😍och TACK GUD❣️🙌🏼💒

 

 

~Gullängets kyrka 40 år!~ Här är skaparen av vårt bedårande altarfönster, Bo Westberg-Gren 92-åriga Bo berättar att bland allt det han gjort i konstväg under årens lopp så är han extra stolt och glad för altarfönstret ”Vägen till himlen” och dopfönstret han gjort i Gullängets kyrka.

”I slutet av min tid på Konstfack i slutet av 50talet så fick jag frågan av min gode vän Nisse Kristoffersson att vara med och skapa ett altarfönster till den gamla Gullängets kyrka 1958. Han skulpterade sidostyckena på sidan av kyrkfönstret och tillsammans dekorerade vi kyrkfönstret med oljefärg på glas. Tyvärr flagnade färgen med tiden så några år senare gjorde jag nya skisser och med hjälp av glasmästare Sune Östlund och Lindshammars glasbruk gjorde vi det i arkitekturglas. När sen kyrkan skulle rivas så ville arkitekt Kjell E Mattsson att altarfönstret skulle med till den nya kyrkan, och så blev det. 

Längst ner på fönstret ser vi några sädesax i betydelsen ”De dödas uppståndelse” och här ”Himmelrikets dolda härlighet”. Sen kommer ringkorset med de grekiska bokstäverna alfa och omega, de ingår i P:et i korstoppen i Kristusmonogrammet. Alfa är början och Omega slutet, men jag har medvetet kastat om bokstäverna i verket ”Vägen till himlen”. Jag vill betona att omega, slutet, blir tillsammans med alfa, just en början på resan till himmelriket. 

Ringen är en symbol för Kristi Törnekrona. Den vita duvan längre upp symboliserar ”Den Helige Ande”, och med olivkvisten en fredens symbol. Längst upp triangeln som symboliserar Treenigheten och i den Gud Faders allseende öga och då har vi nått fram och vi har avslutat vår resa upp till himlen. 

Så till dopfönsterraden i 5 stycken glas. Överst Betlehemsstjärnan, sen Nattvardens instiftande. I mittenfönstret ser vi ett latinskt kors och två ringar i betydelsen ”Gud välsignar äktenskapet” eller i vidare bemärkelse ”Jesu närvaro välsignar hemmet”. Näst längst ner urskiljer vi två nycklar mot varandra ”Petrus/St Per nycklar”, nycklarna står också för bikten. I nedersta fönstret ett likarmat grekiskt kors, ett St Georgskors.”

Bo, vi är så innerligt tacksamma för dina otroligt vackra verk i vår vackra kyrka.

 Vi vill lyfta en av våra vackra textilier i röllakan som finns i församlingssalen, gjord till invigningen av kyrkan 1985 av konstnär Brita Rendahl-Ljusterdahl, Uppsala. 170x250cm

Väven heter ”Ängens liljor” och vill utifrån bibelordet i Matt 6:25-34 inspirera till harmoni, men visar också det brustna i skapelsen och uppfordrar därför till ekologiskt ansvar. 

I väven är blommor med lokal anknytning invävda, krokus för Kroksta och gullvivor för Gullänget, det är här Jesu ord ska förverkligas.

I tavlan kan man se kampen mellan det goda och onda, vänster halva av tavlan visar det goda, höger sida av tavlan visar på det onda. Motsatserna liv-död, ljus-mörker, godhet-ondska. 

På höger sida syns döda träd och fåglar, konsekvenser av miljöförstöring, luftföroreningar och utsläpp i vatten, samt krig och atombombens svampmoln. 

På vänster sida syns påskliljor, symbolen för påskens budskap om uppståndelse och nytt liv, som också dess ljus strålar över det döda, dödens udd är bruten. Duvan står för Kristus som gjort detta möjligt. Fågeln som sitter på kvisten sitter tryggt på Livets träd trots att faror hotar, vi kan vara trygga. ”Gör er därför inga bekymmer”.

🔔~Gullängets kyrka 40 år!~🔔  Lagom till jubileumet så fick vi vår fina klockstapel nymålad så den lyser ännu mer i kärlekens röda färg och kallar till gudstjänst och ringer för fred🙌🏼❤️. Det vackra korset heter i sin konstnärliga utformning ”Själevadskorset”. Den översta klockan, 175kg, är från 1985, stämd i tvåstrukna Diss, och har inskriptionerna: 

ANDEN OCH BRUDEN SÄGER: ”KOM!” OCH DEN SOM HÖR DET SKALL SÄGA: ”KOM!” OCH DEN SOM TÖRSTAR SKALL KOMMA OCH DEN SOM VILL SKALL FRITT FÅ DRICKA AV LIVETS VATTEN       
                              Upp 22:17

SHALOM-FRED PÅ VÅR JORD
DÅ SKOLA DE SMIDA SINA SVÄRD
TILL PLOGBILLAR OCH SINA SPJUT
TILL VINGÅRDSKNIVAR. FOLKEN
SKOLA EJ MER LYFTA SVÄRD
MOT VARANDRA OCH ICKE MER
LÄRA SIG ATT STRIDA     
                                Mika 4:3

Den nedre klockan, 300kg, är från den gamla klockstapeln 1958, är stämd i C och har inskriptionen: 

ÖVER DITT VERK OCH DIN VILA
JAG RINGER GUDS FRID
ÅREN OCH DAGARNA ILA
KORT ÄR DIN TID
   Hovpredikant Hans Öberg

Båda klockorna är tillverkade av Bergholtz Klockgjuteri AB i Sigtuna.

Livets källa

Direkt när vi kommer in i Gullängets kyrka möts vi av två stenstoder som symboliserar fiskarbröderna som blev Jesu lärjungar, Simon och Andreas. Stenstoderna är grovt huggna utan utmärkande drag för att ge oss möjlighet att i oss skapa vår egen bild. Simon och Andreas symboliserar Jesu uppmaning i Matt 28:29; ”Gör alla folk till lärjungar”. 

Jesu första lärjungar använde fisken som symbol för sin tro. Bronsplattorna i golvet med den inristade fisken vill påminna om de första kristna och vägen fram till den troendes möjlighet att bli delaktig i dopet och Livets Källa., Källan som aldrig sinar. Bronsplattorna är sju till antalet, helhetens tal, och markerar vägen mellan förkunnaren och förkunnelsen. 

För att symbolisera Livets Källa valdes en form med granit och vatten. Ur stenen vatten, ur vatten liv. I stenytan är tre fiskar, pisciculi, inhuggna. De symboliserar de troende som hört förkunnaren och blivit delaktig i förkunnelsen och låtit döpa sig. 

Kristus, ”den sten, dom byggningsmännen förkastade”, men som blev till en ”hörnsten” (Luk 20:10). Han kallas också ”en andlig klippa” (1Kor 10:4), den ur livets vatten bryter fram. 

Ur vattnet stiger livet upp i synlig form symboliserad av en bronsfisk. Om man skriver begynnelsebokstäverna för Jesus Kristus Guds Son Frälsare på grekiska (Iesous, CHristos, THeou, HYios, Soter) for man ICHTHYS, vilket betyder fisk. 

Livets Källa är symbolen för Kristus och för Kristi löften. Över Livets Källa svävar Den Heliga Ande, symboliserad av en kraftigt stiliserad duva. 

Konstnär Hans Tjörneryd.

Barnmässhakar och stolor

 

Till 40-årsjubileumet fick vi äran att Maria Gelfgren och Ingrid Skagersten sydde upp barnmässhakar och stolor liknande de prästkläder de även var med och skapade till 25-årsjubileumet. Allt inspirerat i färg och symbolik som i de kyrkfönster Bo Westberg Gren gjort.

Den niouddiga stjärnan tex symboliserar Andens nio frukter; kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning (Gal 5:22-23) 

De första bilderna är från 40-årsjubileumet, de andra från förberedelserna inför 25-årsjubileumet. Med då 2010 att sy upp de liturgiska textilierna förutom Maria och Ingrid, var även Lena Lopez Söderlind, Eva Olsson, Birgitta Sjöström, Carina Lindgren Nyberg, Anna-Karin Andreasson. 

De tre sista bilderna är på dåvarande distriktsprästerna Ingrid Skagersten och Ulf Söderlind, bärande de till 25-årsjubileumet nysydda vackra mässhakarna. Vi är innerligt tacksamma till alla er som varit med och skapat kyrkans enormt vackra liturgiska textilier. ✝️🙏🏽