Lyssna

Gullängets kyrka

invigdes 1985

~Gullängets kyrka 40 år!~ Här är Kjell E Mattson, vår fantastiske arkitekt som ritat vår älskade Gullängets kyrka. 

Innan Gullängets kyrka började byggas fanns här först ”Lillkyrkan” som invigdes 1958. Då Gullänget var en expansiv ort så blev Lillkyrkan ganska snart för liten och behövde byggas ut. Byggnadskommittén beslöt dock efter en besiktning att av konstruktionsmässiga skäl var det bättre att riva och bygga en helt ny, större kyrka, vilket arkitekt Kjell E Mattson anlitades till. 
Kyrkorådet beslöt också att i samband med nybyggnationen skulle den nya kyrkan bära namnet Gullängets kyrka. 

Mottot för Kjells ritande av kyrkan var att besökarna skulle uppleva den som ett andra hem, vilket präglade både val av material och funktion. Kjell berättar att han minns tillbaka på uppdraget, planerandet och byggnationstiden med glädje, och varje gång han besöker kyrkan känner han stolthet att det ”faktiskt blev ganska bra” 

I en presentation om kyrkan som togs fram till invigningen 1985 står det ”För besökaren ska Gullängets kyrka vara ljus, varm, robust och tålig och fylld med positiva aktiviteter.” Detta är vi tacksamma för att vi 40 år senare fortsätter att förvalta.

Visst håller ni med? 

Välkomna 1 juni kl. 11.00 till Festmässa och 40-årsfirandet av vår kyrka

Innerligt ❤️TACK Kjell och alla som gjorde bygget av kyrkan möjlig🙏🏼😍och TACK GUD❣️🙌🏼💒

 

 

~Gullängets kyrka 40 år!~ Här är skaparen av vårt bedårande altarfönster, Bo Westberg-Gren 92-åriga Bo berättar att bland allt det han gjort i konstväg under årens lopp så är han extra stolt och glad för altarfönstret ”Vägen till himlen” och dopfönstret han gjort i Gullängets kyrka.

”I slutet av min tid på Konstfack i slutet av 50talet så fick jag frågan av min gode vän Nisse Kristoffersson att vara med och skapa ett altarfönster till den gamla Gullängets kyrka 1958. Han skulpterade sidostyckena på sidan av kyrkfönstret och tillsammans dekorerade vi kyrkfönstret med oljefärg på glas. Tyvärr flagnade färgen med tiden så några år senare gjorde jag nya skisser och med hjälp av glasmästare Sune Östlund och Lindshammars glasbruk gjorde vi det i arkitekturglas. När sen kyrkan skulle rivas så ville arkitekt Kjell E Mattsson att altarfönstret skulle med till den nya kyrkan, och så blev det. 

Längst ner på fönstret ser vi några sädesax i betydelsen ”De dödas uppståndelse” och här ”Himmelrikets dolda härlighet”. Sen kommer ringkorset med de grekiska bokstäverna alfa och omega, de ingår i P:et i korstoppen i Kristusmonogrammet. Alfa är början och Omega slutet, men jag har medvetet kastat om bokstäverna i verket ”Vägen till himlen”. Jag vill betona att omega, slutet, blir tillsammans med alfa, just en början på resan till himmelriket. 

Ringen är en symbol för Kristi Törnekrona. Den vita duvan längre upp symboliserar ”Den Helige Ande”, och med olivkvisten en fredens symbol. Längst upp triangeln som symboliserar Treenigheten och i den Gud Faders allseende öga och då har vi nått fram och vi har avslutat vår resa upp till himlen. 

Så till dopfönsterraden i 5 stycken glas. Överst Betlehemsstjärnan, sen Nattvardens instiftande. I mittenfönstret ser vi ett latinskt kors och två ringar i betydelsen ”Gud välsignar äktenskapet” eller i vidare bemärkelse ”Jesu närvaro välsignar hemmet”. Näst längst ner urskiljer vi två nycklar mot varandra ”Petrus/St Per nycklar”, nycklarna står också för bikten. I nedersta fönstret ett likarmat grekiskt kors, ett St Georgskors.”

Bo, vi är så innerligt tacksamma för dina otroligt vackra verk i vår vackra kyrka.