En hand sätter ett tänt ljus i en ljusbärare.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Så kan du hjälpa

Kriget i Ukraina har skapat stor oro. Många vill göra en insats, men det är inte alltid tydligt vilken hjälp som behövs. Här är därför några konkreta förslag på hur du kan hjälpa.

Ge pengar

Act Svenska kyrkan är en del i ett världsomspännande nätverk av kyrkor som är på plats med akut nödhjälp i Ukraina och dess grannländer. Genom att ge pengar istället för kläder eller saker bidrar du till att hjälpen kan riktas mot behovet. Ge en gåva på swish 9001223, märk gåvan AKUT.

Engagera dig här hemma

Flyktingar från Ukraina kommer till Sverige. Vi har en besöksgrupp på Migrationsverket som åker dit för att för att möta de nyanlända; prata, bjuda på fika och leka/pyssla med barnen. Vi kan gärna bli fler volontärer. Kontaktperson är maria.lofdahl@svenskakyrkan.se, 031-7318030.

Livets Gud, se vår oro. Vi ber för människorna i Ukraina. För alla som har makt att stoppa krig och förstörelse. För det Europa som är vårt hem. Du som alltid varit tillflykt i oro, nöd och krig, förbarma dig över din värld – också denna dag. Amen.

Ärkebiskop Antje Jackelén

Be för fred

Be enskilt eller tillsammans. Be Psaltaren 31 tillsammans med miljoner drabbade i Ukraina. Be på Svenska kyrkans bönewebb

Vill du stötta på fler sätt?

Läs gärna mer på Göteborgs Stadsmission  som Örgryte pastorat samarbetar med och ger bidrag till.  

Känner du oro och vill tala med någon?

Våra präster och diakoner finns tillgängliga för samtal. Du kan också tala med någon från Svenska kyrkan via Jourhavande präst, Kyrkans SOS och Nätvandrarchatten.

Gåvorna gör skillnad i Ukraina

Situationen för Ukrainas befolkning är fortsatt mycket svår. Din gåva behövs.

Ge en gåva

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Två händer med färgstänk på möts.

Vill du göra en viktig insats och möta flyktingar?

Vi besöker Migrationsverkets boende på lördagar varannan vecka. Vi kan gärna bli fler volontärer - vill du göra en insats?

En person i grön t-shirt och diakonsmycke sitter vid ett bord mittemot en tom fotölj.

Samtal och stöd

I kyrkan finns plats för dig som söker någon som lyssnar eller som behöver hjälp och stöd när livet krisar. Du kan vända dig till en diakon eller präst i din hemförsamling.

Bild på person i bil som tar emot macka från en bricka som hålls fram av person som står utanför bil med blå väst.

Det här gör Act Svenska kyrkan i Ukraina

Act Svenska kyrkan har genom våra partner sett till att flera ton med mat nått människor på flykt. Mediciner, tillfälliga skydd och psykosocialt stöd kommer också den ukrainska befolkningen till del.