En kvinna i ansiktsvisir öppnar en dörr på sjukhus.
Foto: Linnea Carlsson

Samtal bakom visiret

Nyhet Publicerad Ändrad

Hur förmedlar man trygghet när man själv svettas i full skyddsutrustning? Och hur kommunicerar man när halva ansiktet är dolt bakom ett visir? Coronapandemin har förändrat yttre förutsättningar för Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset, samtidigt som uppdraget ändå är sig likt.

Det är senhöst, hårdare restriktioner har nyligen införts och på Östra sjukhuset läggs återigen allt fler covid 19-patienter in. Jag kopplar upp mig digitalt med Gudrun Ernstson, socionom, och Anders Elfström, sjukhuspastor, som arbetar i Sjukhuskyrkan. De märker att personalen på sjukhuset är trötta.
– Om vi är många som är trötta på coronapandemin så är personalen extremt trötta! De jobbar för fullt, har fått kapa sin semester och nu ökar arbetsbelastningen rejält igen. När fler smittas i samhället innebär det att också fler i sjukvårdspersonalen smittas. Och det ökar i sin tur bördan på dem som arbetar och som redan är utarbetade, menar Gudrun.
Anders håller med; den andra vågen känns tung. Det ligger mycket oro i luften. Samtidigt finns det större kunskap och erfarenhet nu, tycker han.
– När vi går in till patienter nu har vi alltid visir, även om där inte finns någon konstaterad smitta. Så var det inte i våras, säger han.
– Det är också tydligare markerade avstånd i personalrum. Även om personalen arbetar tätt inpå varandra försöker de mer tydligt hålla avstånd mellan sig när de kan, säger Gudrun.

Sjukhuskyrkan arbetar med att både stötta patienter, anhöriga och personal. Förutom Anders och Gudrun ingår också tre sjukhuspräster, två diakoner, en psykolog och en katolsk nunna i teamet. Sjukhuskyrkan kan också förmedla kontakter till andra trossamfund. Och även om många yttre förutsättningar förändrats i och med coronapandemin är uppdraget i stort sett det samma.
– Oavsett om du är svårt sjuk i cancer eller i covid-19 är det samma frågor och förtvivlan som väcks, menar Gudrun. Den stora skillnaden är att närstående inte fått besöka sina sjuka nära och kära. Endast undantagsvis, om läget är allvarligt, har de fått komma in. Där har Sjukhuskyrkan kunnat fylla en viktig funktion. De närstående vet att någon finns hos deras nära och kära när de själva inte kan vara där, och kan känna någon sorts tröst i det.

Halva ansiktet är skymt bakom visir och munskydd och det kan vara svårt att höras genom det. Men jag brukar försöka nicka och le instämmande och förhoppningsvis ser patienten lite av mina ögon i alla fall.

Gudrun Ernstsson

Kontakten med personalen på avdelningarna är god – både Gudrun och Anders känner att Sjukhuskyrkan har ett gott förtroende. Ofta är det också på kallelse från personalen som besöken hos patienter sker. Någon i Sjukhuskyrkan finns i beredskap dygnet runt och de kommer alltid när någon kallar.
– Det kan vara allvarliga akuta situationer; allt ifrån att någon har dött eller att sjukdomen är inne i ett allvarligt skede. Människor har behov av att prata om vad de varit med om. Det kan ha varit covid-19, men även andra sjukdomar, säger Anders.
De covid-19-patienter de möter befinner sig oftast i ett läge där de håller på att tillfriskna. Några efter en längre tid i respirator. Samtalen pendlar mellan vardaglighet och de stora existentiella frågorna.
– När patienterna vaknar upp är det ofta med en känsla av overklighet. De undrar över vad de har varit med om. Samtidigt är många ännu inte helt medvetna. Efter hand kommer de existentiella tankarna och en oro över hur nära döden de varit. En del kan landa i en tacksamhet över livet och få en beslutsamhet att ta tag i det som tidigare skjutits undan, berättar Anders.

Att möta smittade patienter är inget nytt för Sjukhuskyrkan. Skillnaden nu är att det sker mycket oftare. Jag frågar hur det går till rent praktiskt att ha ett samtal med en covid-19-patient i full skyddsutrustning.
– Det är en hel process att klä sig. Det är handsprit, handskar, munskydd och visir som vi får hjälp med att ta på. Att gå in till en patient i full skyddsutrustning tror jag däremot är mer ovant för oss än för patienterna. De har vant sig vid att dem de möter ser ut så här, säger Anders.

Utrustningen kan vara en utmaning för kommunikationen. Kroppsspråket och mimiken blir otydligare och även beröring, som att trycka någons hand till tröst, uteblir.
– Halva ansiktet är skymt bakom visir och munskydd och det kan vara svårt att höras genom det. Men jag brukar försöka nicka och le instämmande och förhoppningsvis ser patienten lite av mina ögon i alla fall. Jag försöker också instämma verbalt. När personen berättar om sina känslor och upplevelser brukar jag upprepa ”Är det så här du känner...” Det blir ett sätt att prata och att bekräfta personen.

Och på något sätt går det ändå att mötas. Det är full koncentration som råder, och det blir svettigt och varmt.
– En gång satt jag i mer än en timme då det fanns behov av ett längre samtal. Efteråt var jag yr och hade huvudvärk av värmen! Då tänkte jag på personalen som ofta behöver vara där, kanske 4 timmar åt gången, i ansträngande arbete och utan att kunna lämna rummet. Det är både mentalt och fysiskt påfrestande för dem, menar Gudrun.

Att stötta personalen är en viktig uppgift för Sjukhuskyrkan. De finns med på många avdelningar och erbjuder möjlighet till reflektion både i grupp och enskilt.
– Många avdelningar önskar att Sjukhuskyrkan ska finnas på plats. För oss är det viktigt att alltid checka av med avdelningschefterna att det är okej att vi kommer, speciellt i dessa tider av smittspridning, berättar Gudrun.

Hur får de då avlastning själva? frågar jag Anders och Gudrun.
– Man kan sammanfatta det som att jobbet måste ge mer än det tar, konstaterar Anders. Upplever du jobbet som meningsfullt så blir du stärkt i din uppgift. Känner du dig helt dränerad – ja då orkar du inte. Vi som är personal i Sjukhuskyrkan har tillgång till handledning. Där kan vi ta upp saker som är för jobbiga att bära ensam. Dessutom har vi en dialog kollegor emellan och hjälper till att avlasta varandra, säger Anders.
– Jag är alltid noga med att ha en arbetsmobil och en privat mobil – jag skulle inte klara av att ha samma telefon, menar Gudrun. För mig är det nästan en ritual att lägga av mig skylten och nycklarna när jag är klar med ett arbetspass. Jag försöker också hitta energi på fritiden, hitta vardagsglädjen. Jag träffar mina kompisar, klappar min katt, läser mycket och handarbetar, berättar Gudrun.

Varför är det viktigt för er – och för kyrkan att arbeta med det här? undrar jag till sist.
– Som den person jag är och med den erfarenhet jag har kan jag komma till nytta i mitt arbete på Östra sjukhuset. Här kan jag vara kristen i handling, och det passar mig som är praktiskt lagd, säger Gudrun och tillägger att det handlar om bemötande.
– Kyrkan ska finnas där människor finns och där människor lider. Jag har tidigare jobbat på häktet, så det finns väl något i mig som vill möta människor i utsatthet. Att förmedla att det finns en närvarande Gud, en människa som lyssnar och att alla är värda att lyssnas till – det är viktigt för mig, avslutar Anders.

Två personer står intill en sjukhusentré.
Gudrun Ernstson och Anders Elfström arbetar inom Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Gull-Marie Jangbring Mare

---
Text: Karolina Braun
Artikeln är publicerad i tidningen Händer, nr 4 2020.