En grupp barn sitter på golvet och tittar mot tre vuxna som gör rörelser med händerna.
Foto: Helena Sandström

Minikyrkan bygger en stabil grund

Nyhet Publicerad

I Sankt Pauli församling är det Minikyrka sex gånger om året. Då bjuder församlingen in till samling för barn i förskoleålder. 

När jag dyker upp en stund innan det är dags för årets första Minikyrka står pedagogerna Marcus och Johanna i köket och fixar mackor. I stora salen ligger filtar på golvet, instrumenten är framplockade, bildspelet kring dagens tema rullar på filmduken i bakgrunden. Den här onsdagsförmiddagen börjar solen titta in genom fönstret medan vi väntar på att barnen ska komma. När musikern Inese kommer hålls en kort bön inför dagens samling, och snart hör vi barnrösterna ute i hallen. 

Idag är det både barn från förskolan och den öppna förskolan som samlas. Det blir ett trettiotal barn med föräldrar och förskollärare. När barnen kommit in och satt sig så börjar stunden med sång. Barnen från Sankt Pauli förskola klämmer i och övriga barn trevar lite i början, men lär sig snabbt rörelserna till sångerna. 

Temat för dagen är "Huset på berget". Johanna berättar liknelsen om huset på berget och huset på sanden. (Matteusevangeliet 7:24-27)

Minikyrka är en gudstjänst som tar barnen på allvar. De får gudstjänstens ingredienser sång, bön och bibelberättelse i en form som är skräddarsydd för dem.

Johanna Nyholm Skoglund

Johanna visar sin lilla brädhög på golvet och slår några slag med hammaren och blir tillsagd att akta så hon inte slår sig på tummen. Hon konstaterar att det är för få brädor för att få till ett helt hus. Frågan till barnen blir sedan vilket som är bäst: att bygga på sand eller berg? När vi sjungit sånger om regn och storm tar Johanna fram sina burkar med hus – ett i sand och ett på berget. Vi sjunger sången om när det stormar en gång till och det visar sig att huset på berget står stadigt men huset på sand hamnar på snedden. 

Nu kommer påsarna med rytmikägg fram och barnen förser sig. Bland de minsta ser man lyckan i hela kroppen att få spela ägg - eller kanske smaka på dem? Och man får spela fortare och fortare! 

Efter en bön och avslutningssång är det dags att lämna ifrån sig sina ägg och förskolebarnen visar att detta har de gjort förut. Ett barn står med hinken där de andra lägger äggen. De barn som kommit till öppna förskolan behåller sina ägg ett tag till och det är en härligt rörig stund då förskolebarnen klär på sig för att gå tillbaka till förskolan, medan övriga barn stannar och mumsar på mackorna som gjorts åt dem. 
Johanna berättar att innan pandemin kunde det vara ett hundratal med på Minikyrka, barn och vuxna.

– Jag är glad för namnet Minikyrka, säger Johanna. Vi vill ju att barnen ska få positiva associationer till ordet kyrka! Minikyrka är en gudstjänst som tar barnen på allvar. De får gudstjänstens ingredienser sång, bön och bibelberättelse i en form som är skräddarsydd för dem. Förhoppningsvis vill de fortsätta att komma till kyrkan när de växer upp och kan besöka SMÅ&stora-gudstjänster, vara med i barngrupper och konfirmeras och komma till söndagens högmässa.

SMÅ&stora och Minikyrka i Pauli

Gudstjänster med de små, för både liten och stor, i Sankt Pauli församling.